Van der Poel beloont zichzelf met tweede wereldtitel

Van der Poel beloont zichzelf met tweede wereldtitel

Mathieu van der Poel is voor de tweede keer in zijn profcarrière wereldkampioen veldrijden geworden. De 24-jarige renner beleefde geen superdag, maar wist toch af te rekenen met Wout van Aert en Toon Aerts. Voor Van der Poel is de wereldtitel de kers op de taart van een ongekend oppermachtig cross-seizoen.

Van der Poel tegen Van Aert

De Belgen hadden het plan om met Tim Merlier de kopstart te hebben. Mathieu van der Poel was echter bij de les en draaide als eerste de brug op. Ook Lars van der Haar en Corné van Kessel zaten van voren, waarna Wout van Aert halverwege de openingsronde de kop overnam. Met een groep van meer dan tien renners werd de finishstraat weer opgedraaid en namen de Belgen het initiatief over.

In de derde ronde was de groep uitgedund naar vijf en reed Van der Poel op kop toen Aerts in tweede positie een foutje maakte. Van der Haar kwam plots op de tweede plek te liggen, hield tactisch zijn benen stil en zag Van der Poel wegrijden. Van der Poel stoomde door en pakte drie seconden op Aerts, Van der Haar, Vanthourenhout, Sweeck en Van Aert. Na opnieuw een foutje van Aerts liep de voorsprong verder op en ging Van Aert alleen in de achtervolging. Aan het einde van het rondje was de kloof gedicht en reden de twee grootmeesters een halve minuut voor de rest uit.

Mathieu van der Poel 2019
Op de schuine kant maakte Mathieu van der Poel het verschil.

Van der Poel is weg

Op de schuine kant profiteerde Van der Poel van een foutje van Van Aert en had hij zijn voorsprong van een ronde eerder weer terug. Wederom gaf Van Aert op de schuine kant tijd prijs en keek hij halfweg koers al tegen een achterstand van 14 seconden aan. Op dat moment was de vogel wel gevlogen en liep het op tot meer dan een halve minuut. De strijd om de wereldtitel werd niet meer spannend, maar daarachter gebeurde nog van alles. Van Aert kreeg in de voorlaatste ronde gezelschap van Aerts en leek het zilver nog te verspelen.

Na een lange wedstrijd van liefst 1 uur en 9 minuten kwam Van der Poel als eerste over de finishstreep gereden. Met zijn Canyon boven zijn hoofd liep hij de straat uit en schreeuwde hij het van geluk uit. In de achtergrond verzekerde Van Aert zich alsnog van het zilver na een foutje van Aerts, die het brons pakte. Vanthourenhout (4e), Sweeck (5e) en Van der Haar (6e) bezetten de dichtste ereplaatsen.

Uitslag WK veldrijden profs 2019

1. Mathieu van der Poel (Nederland) 1:09:20 uur
2. Wout van Aert (België) + 16 sec
3. Toon Aerts (België) + 25 sec
4. Michael Vanthourenhout (België) + 50 sec
5. Laurens Sweeck (België) + 1:01 minuut
6. Lars van der Haar (Nederland) + 1:10 minuut
7. Quinten Hermans (België) + 1:24 minuut
8. Marcel Meisen (Duitsland) + 1:29 minuut
9. Jens Adams (België) + 1:31 minuut
10. Gianni Vermeersch (België) + 1:33 minuut

Share this post