Valverde verslaat Kwiatkowski, Kelderman vierde

Valverde verslaat Kwiatkowski, Kelderman vierde

Alejandro Valverde heeft op grootse wijze de tweede Vuelta-etappe gewonnen. El Imbatido sprong met nog 500 meter te gaan op de lastige aankomst heuvelop weg uit het peloton, kreeg Michal Kwiatkowski mee en rekende in een sprint met hem af. Wilco Kelderman werd knap vierde.

Dennis er al vroeg af

Zeven renners gingen vroeg op avontuur: Thomas De Gendt, Pierre Rolland, Alexis Gougeard, Rodolfo Torres, Jonathan Lastra, Luis Angel Maté en Hector Saez hadden een mooie voorsprong gepakt op het peloton. De Gendt moest opvallend genoeg al vroeg lossen, waarna er vooraan zes renners overbleven. Mede door het werk van BMC en Sky werd de voorsprong alleen maar kleiner.

Onder aanvoering van het BMC van tijdritwinnaar Dennis kabbelde het peloton voort, maar op een van de lastigere heuvels richting Caminito del Rey nam Sky het initiatief over en ging het tempo de lucht in. Voor klassementsleider Rohan Dennis, diens ploegmaat Richie Porte en ook Vincenzo Nibali was het tempo té hoog; zij moesten lossen en keerden niet meer terug van voren.

Aanval De Plus

In de slotkilometers moest de ene na de andere renner het peloton laten rijden en werd er met een uitgedunde groep koers gezet naar de drie kilometer lange slotklim. Steven Kruijswijk liet zich even van voren zien en nam met anderhalve kilometer te gaan de kop over van de Sky-trein. Dat was het teken voor toekomstig ploeggenoot Laurens De Plus om als eerste echt te versnellen.

Kruijswijk nam het peloton op sleeptouw, maar kwam niet tot het wiel van de Quick-Step-renner. Met 500 meter te gaan ging Alejandro Valverde aan en leek hij de in zijn wiel zittende Kwiatkowski naar de overwinning te loodsen, maar met een ultieme krachtsinspanning rekende de ervaren Spanjaard toch met de Pool af, die wel de nieuwe leider is. De Plus werd derde op drie seconden voor Kelderman.

In het klassement schuiven Kelderman, Mollema en Kruijswijk allemaal op naar een plek in de top-11. Kelderman staat derde, Mollema tiende en Kruijswijk elfde.

Uitslag 2e etappe Vuelta a España 2018

1. Alejandro Valverde (Movistar) 4:13:01 uur
2. Michal Kwiatkowski (Sky) ,,
3. Laurens De Plus (Quick-Step) + 3 seconden
4. Wilco Kelderman (Sunweb) ,,
5. George Bennett (LottoNL-Jumbo) ,,
6. Tony Gallopin (AG2R) ,,
7. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) ,,
8. Rigoberto Uran (EF Education First) ,,
9. Nairo Quintana (Movistar) ,,
10. Thibaut Pinot (FDJ) ,,

Uitslag en klassement

Share this post