Tourjury zet Martin en Rowe allebei uit koers

Tourjury zet Martin en Rowe allebei uit koers

De Tour de France zit er voor Tony Martin en Luke Rowe op. De jury is onverbiddelijk na een incident met beide renners. Martin en Rowe hadden het in de zeventiende etappe met elkaar aan de stok en brachten daarmee de andere renners en het publiek in gevaar.

Positioneren

Het begon allemaal bij het positioneren voor de slotklim. Jumbo-Visma reed aan de rechterkant van de weg om Steven Kruijswijk in een goede positie aan de Sentinelle te laten beginnen, maar Ineos wilde – waar dat ogenschijnlijk niet mogelijk was – erlangs. Rowe sneed daarbij Kruijswijk de pas af, waarna Martin enkele kilometers later reageerde. De Duitser ging voor Rowe reden en liet hem er niet langs. “Zij wilden er op een plek langs waar dat helemaal niet kon”, zei Mike Teunissen na afloop.

Rowe greep als reactie op Martin’s manoeuvre de Duitser in zijn nekvel. Onacceptabel, vindt de jury. Beide renners moeten de ronde verlaten, en dus moeten Kruijswijk, Thomas en Bernal het allemaal met een knecht minder doen in de Alpen. Ineos-ploegbaas Dave Brailsford heeft al laten weten dat hij het een te zware straf vindt. Rowe zou zijn excuses aan zijn ploeggenoten hebben aangeboden omdat hij ze ‘laat zakken’.

Jumbo-Visma moet door het wegvallen van Martin verder met zes man. Eerder moest Wout van Aert na een val in de tijdrit al de strijd staken.

Share this post