Tour de France 2020: dit zijn de 7 Nederlanders

Tour de France 2020: dit zijn de 7 Nederlanders

Er doen slechts zeven Nederlanders mee aan de Tour de France. Dat is het laagste aantal sinds 2007. Jumbo-Visma is de enige Nederlandse ploeg aan het vertrek en vaardigt twee landgenoten af. Ook Sunweb start met twee Nederlanders. Wie zijn de deelnemende landgenoten? Wij lichten ze uit.

1. Tom Dumoulin (Jumbo-Visma)
De Nederlandse hoop. Jumbo-Visma zou met drie landgenoten van start gaan, maar door het wegvallen van Steven Kruijswijk (schouderblessure) blijven er twee over. Dumoulin deelt het kopmanschap met Primoz Roglic, al lijkt de Sloveen wel een klein streepje voor te hebben op de Limburger. In tegenstelling tot Dumoulin en Kruijswijk stond Roglic nog nooit op het Tourpodium. Dumoulin finishte in 2018 als tweede achter Geraint Thomas en won in totaal drie ritten in de Franse ronde. Vorig jaar was hij er als gevolg van een knieblessure bij, maar dit jaar lijkt hij weer over de topvorm van 2018 te beschikken. Als hij elke dag ietsje beter wordt, kunnen we over drie weken misschien wel feest vieren…

Deelnames: 5
Belangrijkste resultaten: 2de in 2018, etappewinst (3x) in 2016 en 2018.

Tom Dumoulin 2020

2. Robert Gesink (Jumbo-Visma)
Vroeger was Robert Gesink dé Nederlandse kopman, maar inmiddels vervult hij met veel genoegen de knechtenrol. En met succes, want Gesink rijdt ijzersterk bergop. Het wordt zijn negende deelname. Zijn beste resultaten zijn een vijfde (2010) en zesde (2015) plek. De laatste jaren denkt Gesink niet meer aan het rijden van een goed klassement, maar staat het teambelang voorop. Dit jaar hoopt hij samen met George Bennett en Sepp Kuss zijn kopmannen Primoz Roglic en Tom Dumoulin zo goed mogelijk af te zetten. En misschien zit er wel een etappe in dat hij voor eigen kansen mag gaan…

Deelnames: 8
Belangrijkste resultaten: 5de in 2010, 6de in 2015

Robert Gesink 2019

3. Cees Bol (Sunweb)
Mocht vorig jaar als vervanger van Tom Dumoulin zijn debuut maken in de Tour, maar was dit jaar als eerste renner al zeker van deelname. Cees Bol krijgt zelfs de voorkeur boven Michael Matthews, die onlangs in de Bretagne Classic liet zien toch aardig in vorm te verkeren. De 25-jarige renner krijgt zo’n vijf à zes sprintkansen en hoopt bij zijn ploeg renners als Marcel Kittel en John Degenkolb op te volgen. Parijs haalde hij vorig jaar overigens niet: uit vrees voor overbelasting werd hij een paar dagen voor het bereiken van Parijs uit de ronde gehaald. Dit jaar hoopt hij op de Champs-Élysées wel te kunnen sprinten voor etappewinst.

Deelnames: 1
Belangrijkste resultaten: 8ste in de elfde etappe 2019

Cees Bol 2020

4. Joris Nieuwenhuis (Sunweb)
Maakt zijn debuut in een grote ronde. Bij het horen van de naam Joris Nieuwenhuis gaat bij veel liefhebbers een klein belletje rinkelen. Maar waar kennen we hem ook alweer van? Nieuwenhuis is een goede veldrijder en kroonde zich zelfs tot wereldkampioen bij de beloften. Nieuwenhuis is rap en kan een heuvel verteren, maar zal tijdens de Tour vooral veel willen leren en in dienst moeten rijden van zijn kopman Bol.

Deelnames: 0
Belangrijkste resultaten: –

Joris nieuwenhuis 2020

5. Wout Poels (Bahrain-McLaren)
Stapt eindelijk uit de schaduw van Chris Froome, maar ook Egan Bernal en Geraint Thomas. Jarenlang was Wout Poels de trouwe meesterknecht bij Sky en Ineos, maar vanaf dit jaar mag hij voor eigen kansen rijden. Op papier deelt hij het kopmanschap met Mikel Landa, maar de kans is groot dat Poels voor ritzeges gaat en dat Landa echt op een goed klassement mikt. Lukt het Poels om dit jaar in zijn achtste deelname voor de eerste keer een Touretappe te winnen?

Deelnames: 7
Belangrijkste resultaten: 26ste in 2019

Wout Poels 2020

6. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
Gaat-ie voor een klassement of voor ritzeges? Dat is nog een beetje onduidelijk. Bauke Mollema deelt bij Trek-Segafredo het kopmanschap met Richie Porte, maar iedereen weet wel dat Porte er op een gegeven moment doorheen zakt. Mollema is wat dat betreft een stuk constanter, maar wat is belangrijker: top 10 of een ritoverwinning? Voor de bergtrui gaat Mollema niet, maar een klassement vindt hij wel aantrekkelijk. We gaan het zien!

Deelnames: 9
Belangrijkste resultaten: 6de in 2013, 7de in 2015 en ritzege in 2017

Dylan van Baarle 2019

7. Dylan van Baarle (Ineos)
Waar Wout Poels de vrije rol krijgt, blijft Dylan van Baarle in het Ineos-gareel. Dagenlang zal hij zijn kopmannen Egan Bernal en Richard Carapaz uit de wind houden op het vlakke en bergop proberen om zolang mogelijk bij ze te blijven. Van Baarle is een tempobeul die ook prima uit de voeten kan in het gebergte. Een keer voor eigen kansen gaan zou leuk zijn, maar die kans is minimaal. Alles staat in het teken van het hogere doel: geel naar Parijs loodsen.

Deelnames: 4
Belangrijkste resultaat: 46ste in 2019

Share this post