Tour de France 2020: de favorieten voor alle klassementen

Tour de France 2020: de favorieten voor alle klassementen

Zaterdag gaat eindelijk de Tour de France van start. Wie zijn de favorieten voor alle klassementen en verdienen van ons de meeste sterren? Bekijk het hieronder.

Algemeen klassement
Een maand geleden leek het nog op een gevecht tussen Jumbo-Visma en Ineos uit te draaien, en daarbij werden de kopmannen al tegen elkaar afgestreept. Bernal versus Roglic, Dumoulin versus Froome, Kruijswijk versus Thomas. Van al die duels blijft er slechts één over: Bernal versus Roglic. Althans: wordt het wel een duel? Beide kopmannen kwamen niet ongeschonden uit de Dauphiné. Bernal kampte met rugklachten, Roglic met de naweeën van een val. De schade lijkt gelukkig mee te vallen dus mogen we alsnog een mooi duel verwachten.

Op basis van de Tour de l’Ain en de Dauphiné is Roglic favoriet. Hij verkeert in topvorm en heeft Bernal in de Dauphiné een gevoelige tik uitgedeeld. Bernal, toen nog met Froome en Thomas als knechten, had geen antwoord op een versnelling van Roglic. De Sloveen had die bewuste etappe veel steun aan Sepp Kuss, die zich heeft ontpopt tot meesterknecht. In de Tour zal alles anders zijn. Veel Dauphiné-renners zijn er niet bij en beide ploegen ontvangen versterking uit een andere ‘bubbel’: Richard Carapaz versterkt Ineos en George Bennett voegt zich bij Jumbo-Visma.

Lees ook

Luister: de fietsen/" 7136 target="_self">Fiets Tour de France Podcast, met Michael Boogerd als special guest

Wie zijn er in staat om zich te mengen in de strijd om het geel? Voor Roglic komt het gevaar uit de eigen ploeg: Tom Dumoulin. De Nederlander is langzamerhand in topvorm aan het raken en zou zich zomaar naar het kopmanschap toe kunnen rijden gedurende de Tour. Van Dumoulin weten we dat hij nog niet op zijn topniveau zit en er dus ruimte voor verbetering is, Roglic was tijdens de Tour de l’Ain en Dauphiné al angstaanjagend sterk. Kan hij nóg beter worden? Het kan bijna niet.

Thibaut Pinot en Tadej Pogacar zijn de grootste uitdagers. Daarachter volgt een groep met de gehavende Emanuel Buchmann, Mikel Landa, Nairo Quintana en Miguel Angel Lopez. En wat kunnen ploeggenoten als Richard Carapaz, Pavel Sivakov, Tom Dumoulin en Sepp Kuss als de kopmannen plots wegvallen? Misschien hebben zij nog wel een streepje voor op de uitdagers uit andere ploegen.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
***** Primoz Roglic
**** Egan Bernal
*** Tom Dumoulin, Thibaut Pinot, Tadej Pogacar
** Emanuel Buchmann, Mikel Landa, Richard Carapaz
* Nairo Quintana, Miguel Angel Lopez

Laden ... Laden …

Primoz Roglic 2020

Puntenklassement
Wie verslaat Peter Sagan? Dat is de grote vraag. Al zeven keer schreef hij het puntenklassement op zijn naam en telkens stond er geen maat op de Slowaak. Alleen een diskwalificatie kon hem een keer van de eindzege af houden, maar verder is het al jaren een saaie boel wat betreft de strijd om het groen. Dit jaar weer? De kans is groot, want van zijn grootste uitdagers is al bekend dat ze geen doel hebben gemaakt van het groen. Sam Bennett en Caleb Ewan zijn op papier de rapste renners van het peloton, maar mikken vooral op ritwinst. In de lastigere etappes zullen zij niet als sprinter worden uitgespeeld en krijgen respectievelijk types als Julian Alaphilippe en Philippe Gilbert de kans. Bij BORA-hansgrohe zal Sagan alle kansen krijgen, want Maximilian Schachmann – normaal gesproken iemand die met Alaphilippe en Gilbert mee moet kunnen – brak in de Ronde van Lombardije zijn sleutelbeen. Dat hij überhaupt aan de start staat is al een wonder.

Maar Sagan is niet de Sagan van vorige jaren. Vergelijk het een beetje met Lionel Messi: nog steeds supergoed, maar ietsje minder dan de jaren ervoor. Hoe graag we ook een strijd om het groen zien; we zien het niet gebeuren. Wout van Aert misschien? Nee, die rijdt volledig in dienst van zijn kopmannen. Áls hij de kans krijgt, is hij een topfavoriet, maar die kans krijgt hij waarschijnlijk niet. Giacomo Nizzolo en Sonny Colbrelli dan? Ja, maar dan hebben we het echt al over flinke outsiders… Kortom: vul met potlood alvast Sagan in voor het groen. Mits hij op zijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets blijft zitten en geen rare fratsen uithaalt…

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
***** Peter Sagan
****
*** Caleb Ewan, Sam Bennett
** Giacomo Nizzolo, Sonny Colbrelli, Wout van Aert
* Julian Alaphilippe, Elia Viviani, Cees Bol, Primoz Roglic

Bergklassement
De kans dat je de winnaar van het bergklassement op voorhand goed voorspelt is klein. Oké, de kans is 1 op 176, maar pik maar eens de juiste renner eruit. De laatste jaren wonnen Rafal Majka, Warren Barguil, Julian Alaphilippe en Romain Bardet het klassement. Goede renners, maar ze gingen niet meer voor een klassement. Daarom mogen we wel voorzichtig stellen dat renners als Egan Bernal en Primoz Roglic het bergklassement niet gaan winnen. Zij mikken volledig op eindwinst en laten de bergpunten met alle liefde schieten om extra inspanning te voorkomen. Als bijvoorbeeld Roglic de Tour niet kan winnen, schakelt hij echt niet om naar het bergklassement als een soort ‘Plan B’. Nee, daarom moeten we het zoeken bij de klassementsrenners van de tweede rang óf renners die echt mikken op de bolletjestrui.

Zoals Alaphilippe en Bardet, de oud-winnaars. Alaphilippe mikt dit jaar niet op het algemeen klassement en zal ongetwijfeld regelmatig in de vlucht van de dag te zien zijn. Toen hij de bolletjestrui won, was hij elke dag wel in de aanval te zien. Voor Bardet geldt hetzelfde, al schreef hij vorig jaar vooral met hangen en wurgen het bergklassement op zijn naam en behoorde hij de laatste week echt niet tot de beste klimmers. Ook Warren Barguil is een oud-winnaar. Hij rijdt in dienst van Nairo Quintana, maar de Colombiaan kwakkelt een beetje. Hoe goed is-ie? En wat als Quintana na een week al op ruime achterstand staat? Dan mag Barguil waarschijnlijk voor eigen kansen rijden. Pierre Rolland en Adam Yates hebben daar geen last van: zij zijn de kopmannen van respectievelijk B&B Hotels en Mitchelton-Scott en kunnen zelf kiezen wat ze willen. De bolletjestrui zou een mooi prijs zijn voor zowel Yates als Rolland. Hetzelfde geldt trouwens voor Yates’ ploeggenoot Esteban Chaves.

Kortom: wie het weet mag het zeggen. Wij gokken voorzichtig op een Fransman.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
*** Julian Alaphilippe
** Romain Bardet, Warren Barguil
* Pierre Rolland, Thomas De Gendt, Adam Yates

Romain Bardet 2020

Jongerenklassement
Er zaten jaren bij dat zelfs sprinters in de top tien van het jongerenklassement konden eindigen, maar dit jaar is dat absoluut niet het geval. Het duel om het wit is waarschijnlijk ook het duel om het geel, want Egan Bernal en Tadej Pogacar zijn de favorieten voor de jongerentrui. De kans is behoorlijk aanwezig dat een van hen de trui pakt, maar anders staan Daniel Martinez, Pavel Sivakov en Enric Mas klaar om Bernal op te volgen. Ook David Gaudu en Sergio Higuita maken kans op de witte trui, maar dan moet er wel iets heel geks gebeuren met Bernal en/of Pogacar…

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Egan Bernal
*** Tadej Pogacar
** Daniel Martinez, Pavel Sivakov, Enric Mas
*  Sergio Higuita, David Gaudu

Ploegenklassement
Van de afgelopen vijf edities won Movistar vier keer het ploegenklassement, maar of ze dit jaar gaan winnen is maar zeer de vraag. Geen Mikel Landa en geen Nairo Quintana, maar wel oudgediende Alejandro Valverde en Enric Mas. Voeg daar Marc Soler aan toe en je hebt een best sterk team, maar is het sterk genoeg om Ineos en Jumbo-Visma te verslaan? Voordeel voor Movistar is dat ze bij Jumbo-Visma waarschijnlijk niet bezig zullen zijn met het ploegenklassement en daarbijbehorende rode rugnummers.

Jumbo-Visma is met onder anderen Roglic, Dumoulin, Gesink, Kuss en Bennett (want bergop wordt het verschil gemaakt) favoriet. Ineos doet niet veel onder met Bernal, Sivakov en Carapaz. Ook EF Pro Cycling behoort tot de kanshebbers met Uran, Higuita en Martinez. Wellicht kunnen we ook UAE Emirates toevoegen aan het lijstje met favorieten, want Pogacar, Aru en Formolo zijn ook geen kleine jongens. Welke ploeg maakt er een doel van? Dat zal doorslaggevend zijn.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
*** Jumbo-Visma
** Ineos, Movistar
* UAE Emirates, EF Pro Cycling, Astana

Tour de France 2019 - Movistar

Share this post