Tour de France 2018: Voorbeschouwing jongerenklassement

Tour de France 2018: Voorbeschouwing jongerenklassement

Alle ogen zijn natuurlijk gericht op de ‘grote’ mannen die strijden voor het geel, maar ooit deden zij ook een gooi naar de witte jongerentrui. Nairo Quintana bijvoorbeeld, die won het klassement in 2013 en 2015. Wie volgt Simon Yates op en wint de 50e jongerentrui?

Geschiedenis
Het gebeurt niet vaak dat een renner die in aanmerking komt voor de witte jongerentrui ook een belangrijke rol speelt in het algemeen klassement. De laatste jaren is dat anders; Nairo Quintana en de gebroeders Yates speelden ook in de strijd om het geel mee. Alleen Laurent Fignon, Jan Ullrich, Andy Schleck en Alberto Contador slaagden erin om in dezelfde editie naast de witte trui ook de gele trui  te winnen. Dit jaar is de kans echter minder groot op zo’n kunsttukje.

Nairo Quintana 2015

Nederlanders hadden een patent op de witte trui. Johan van der Velde, Peter Winnen, Henk Lubberding en Erik Breukink wonnen allemaal het jongerenklassement. Eddy Bouwmans was in 1992 de laatste Nederlandse winnaar. Daarna volgden winnaars als Ullrich, Marco Pantani, Ivan Basso, Denis Menchov, Contador, Schleck en Quintana. Niet verkeerd.

In het recente verleden waren ook Pierre Rolland, Tejay van Garderen en Thibaut Pinot succesvol. De laatste twee jaren ging de overwinning naar de gebroeders Yates: Adam won het klassement in 2016 (4e in het algemeen klassement) en Simon won vorig jaar (7e in het algemeen klassement).

Erelijst
2017: Simon Yates
2016: Adam Yates
2015: Nairo Quintana
2014: Thibaut Pinot
2013: Nairo Quintana
2012: Tejay van Garderen
2011: Pierre Rolland
2010: Andy Schleck
2009: Andy Schleck
2008: Andy Schleck

Prijzengeld
Het maagdelijke wit is bestemd voor de leider in het klassement van renners van 25 jaar en jonger. De winnaar verdient €20.000. Per etappe in de witte leiderstrui krijgt de leider €500.

Prijzengeld witte trui:
1. €20.000
2. €15.000
3. €10.000
4. €5.000

Favorieten
Guillaume Martin en Egan Bernal zijn op voorhand de topfavorieten, waarbij Martin een streepje voor heeft op zijn Colombiaanse collega. De Fransman rijdt voor Wanty-Groupe Gobert en werd vorig jaar verdienstelijk 23e in het eindklassement. Martin liet zich veel in de aanval zien, maar zal – als hij zich dit jaar echt op het jongerenklassement richt – het beter kunnen doen in het klassement.

Guillaume Martin en Antwan Tolhoek

Bernal is op papier de betere klimmer, maar maakt zijn debuut in een grote ronde en zal vooral in dienst moeten rijden van Chris Froome. Een groot nadeel voor Bernal, want het jongerenklassement is uiteraard ondergeschikt aan de vijfde Tourzege van de Britse kopman. Martin heeft geen last van een kopman, want Wanty-Groupe Gobert is een vrijbuitersploeg waarbij Martin misschien wel het meeste weg heeft van een kopman.

Tiesj Benoot is een gevaarlijke outsider. Benoot is vooral een man van de klassiekers, maar liet vorig jaar zien dat hij ook een klassement kan rijden in een grote ronde. De Belg werd knap 20e en deed het dus beter dan Martin. Pierre Latour en Marc Soler maken ook kans, al hebben zij te maken met Romain Bardet en o.a. Quintana als kopmannen. In totaal zijn maken er 24 renners kans op de witte trui, zij zijn allemaal jongeren dan 25 jaar.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets:
**** Guillaume Martin
*** Egan Bernal, Pierre Latour
** Marc Soler, Tiesj Benoot, David Gaudu
* Antwan Tolhoek, Gianni Moscon, Daniel Martinez, Gregor Mühlberger

Loading ... Loading …

Share this post