Tour de France 2018: Voorbeschouwing bergklassement

Tour de France 2018: Voorbeschouwing bergklassement

Het meest onvoorspelbare klassement van de Tour de France is het bergklassement. Het koersverloop heeft op alles invloed, maar de strijd om de bolletjestrui levert bijna nooit de verwachte winnaar op. Wij wagen toch een poging om de winnaar te voorspellen en blikken hieronder vooruit.

Geschiedenis
Sinds 1933 maakt het bergklassement onderdeel uit van de Tour, maar de bekende bolletjestrui werd pas in 1975 ingevoerd. Leuk weetje: Joop Zoetemelk is de eerste renner die de bekende trui mocht aandoen. Lucien van Impe won destijds het bergklassement, maar wist niet goed wat hij nou met die nieuwe trui aan moest. Tegenwoordig is de bolletjestrui enorm gewild. Denk maar aan de gevechten in de eerste etappes van de Tour, waarin vluchters alles op alles zetten om de bolletjestrui te pakken.

Richard Virenque

Richard Virenque heeft de meeste bergtruien gewonnen. Liefst zeven keer was de omstreden Fransman de beste in het nevenklassement. Federico Bahamontes en Van Impe wonnen allebei zes keer, waarna Julio Jimenez volgt met drie zeges. De lijst van tweevoudig winnaars is misschien nog wel indrukwekkender: onder anderen Eddy Merckx, Fausto Coppi, Charly Gaul en Gino Bartali waren twee keer succesvol. Vorig jaar zegevierde Warren Barguil.

Puntentelling
Beklimmingen worden ingedeeld in vijf categorieën: van vierde categorie (minst zwaar) tot buitencategorie (zwaarst).  Logischerwijs vallen er meer punten te verdienen op een klim van buitencategorie, dan op een pukkel van vierde categorie. Potentiële bergkoningen hebben de etappes waarin de meeste punten vallen te verdienen allang aangestipt en houden zich de rest van de Tour rustig. Alles voor de puntjes.

4e categorie: 1 punt
3e categorie: 2 en 1 punten
2e categorie: 5, 3, 2 en 1 punten
1e categorie: 10, 8, 6, 4, 2 en 1 punten
Hors Catégorie: 20, 15, 12, 10, 8, 6, 4 en 2 punten

Noot: op de Portillon, Portet en Aubisque vallen er dubbele punten te verdienen.

Prijzengeld
De winnaar van de bolletjestrui ontvangt €25.000. De winnaar van een bergsprint mag tussen de €200 en €800 bijschrijven op zijn rekening. Een dag in het rood en wit rijden levert €300 op.

Prijzengeld bolletjestrui:
1. €25.000
2. €15.000
3. €10.000
4. €4.000
5. €3.500

Favorieten
Als we op ‘save’ willen spelen, dan noemen we Rafal Majka en Warren Barguil als grootste kanshebbers. Majka won het klassement al in 2014 en 2016 en weet wat er nodig is om de bolletjestrui te winnen. Barguil weet dat ook sinds vorig jaar, maar beide renners ambiëren een goed algemeen klassement boven het bergklassement. Voor Barguil zou het winnen van de bergtrui een flinke opsteker zijn. Sinds zijn overstap van Sunweb naar Fortuneo weet hij nog geen indruk te maken. Wellicht brengt de Tour daar verandering in.

Warren Barguil 2017

Andere gevaarlijke klanten zijn Thomas De Gendt en Mikel Landa. De Gendt heeft een neusje voor de juiste ontsnapping en sprokkelt altijd wel zijn puntjes mee, Landa is een ander verhaal. Landa zit in een ploeg met Alejandro Valverde en Nairo Quintana, maar rijdt hij – zoals afgesproken – in dienst of gaat hij voor eigen kansen? In dit gevolg bepaalt het koersverloop of Landa een gooi kan doen naar het bergklassement. Mogelijk hebben ook renners als Omar Fraile, Pierre Rolland en David Gaudu hun zinnen gezet op de bollen.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Warren Barguil
*** Rafal Majka, Thomas De Gendt
** Mikel Landa, Pierre Rolland, Omar Fraile
* David Gaudu, Nairo Quintana, Romain Bardet, Robert Gesink

Loading ... Loading …

Share this post