Thomas wint opnieuw, hoofdrol voor Nederlanders

Thomas wint opnieuw, hoofdrol voor Nederlanders

Een geweldige Touretappe met aankomst op Alpe d’Huez is gewonnen door Geraint Thomas. Steven Kruijswijk had lang zicht op ritwinst en het geel, maar werd met nog 3,5 kilometer te gaan teruggepakt. In een finale waarin alles gebeurde draaide het op een sprint uit en was Thomas sneller dan Tom Dumoulin, Romain Bardet, Chris Froome en Mikel Landa.

Kruijswijk virtueel in het geel

Na een snelle openingsfase ontstond er op de Col de la Madeleine een mooie kopgroep. Niemand minder dan Steven Kruijswijk (6e in het klassement op 2:40 minuten) sprong samen met ploegmaat Robert Gesink mee. Ook onder anderen Alejandro Valverde, Ilnur Zakarin, Mikel Nieve, Warren Barguil, Rafal Majka, Pierre Latour, Julian Alaphilippe, Marco Minnaard en Laurens ten Dam zaten mee. Sky zag het gevaar en gaf de 26 aanvallers niet teveel ruimte.

In de afdaling van de Madeleine nam Kruijswijk virtueel de gele trui over van Thomas en stonden er nog drie beklimmingen op het menu. Op de Croix de Fer vond Kruijswijk dat het tempo niet hoog genoeg lag en versnelde hij. Niemand ging achter de Nederlander aan, waardoor hij met nog liefst 73 kilometer te gaan alleen aan de leiding reed. Kruijswijk zette door en bouwde zijn voorsprong op de achtervolgers flink uit. Zelfs het peloton gaf tijd prijs op de ijzersterke Nederlander. Met een voorsprong van liefst drie minuten op de eerste achtervolgers Nieve, Barguil en Majka begon Kruijswijk aan de afdaling. Het peloton kwam zes minuten na hem over de top.

Dylan Groenewegen 2018

Lees ook

Groenewegen, Greipel en Gavira geven er de brui aan

In de lange afdaling verloor Kruijswijk twee minuten op het peloton, waardoor Kruijswijk met vier minuten voorsprong begon aan de 13,8 kilometer lange slotklim naar Alpe d’Huez. Terwijl na vier kilometer klimmen de voorsprong was verkleind tot drie minuten, gooide Nibali als eerste zijn knuppel in het hoenderhok. Dumoulin had het ogenschijnlijk lastig. De Nederlander vroeg al een paar keer aan toeschouwers om water en hing aan het rekkertje. Nadat Nibali was teruggepakt, probeerde Quintana het. Een heel sterke Bernal haalde zijn landgenoot echter weer bij. Later moest Quintana zijn inspanning bekopen.

Chaos en hectiek alom

Bardet lukte het als eerste om weg te rijden uit de groep der favorieten. Hij verkleinde – met nog vijf kilometer te gaan – het gat met Kruijswijk tot minder dan anderhalve minuut. Het groepje klassementsmannen (Bernal, Thomas, Froome, Nibali, Roglic, Landa en Dumoulin) volgde enkele seconden later. Nadat Bernal’s werk erop zat, nam Thomas de kop over en was het eigenlijk ieder voor zich. Binnen de dranghekken onder de boog van de laatste vier kilometer kwam Nibali in alle hectiek ten val en versnelde Froome. In één ruk reed Froome naar Bardet toe, liet hij hem achter en maakte hij jacht op Kruijswijk. Dumoulin ging in de achtervolging met Thomas in zijn wiel.

Op 3,5 kilometer van het einde werd Kruijswijk ingehaald door Froome en leek de Brit op weg te zijn naar de overwinning, maar toen haalde plots Dumoulin de Brit bij. Het viel volledig stil en met vier op een rij kon Landa terugkeren. Dat was voor Bardet het signaal om wederom te versnellen, maar hij werd teruggepakt door Froome en ook een demarrage van Dumoulin geraakte niet ver.

Eresprint

Met vijf man (Landa was teruggekeerd) draaide het op een sprint uit. Thomas ging van heel ver aan en won gemakkelijk het sprintje voor Dumoulin en Bardet. Froome finishte als vierde voor Landa, terwijl de gevallen Nibali heel knap de schade wist te beperken door als zevende te finishen op slechts dertien seconden. Kruijswijk werd na een magistrale rit tiende.

Uitslag 12e etappe Tour de France 2018:

1. Geraint Thomas (Sky) 5:18:37 uur
2. Tom Dumoulin (Sunweb) + 2 seconden
3. Romain Bardet (AG2R) + 3 seconden
4. Chris Froome (Sky) + 4 seconden
5. Mikel Landa (Movistar) + 7 seconden
6. Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) + 13 seconden
7. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) ,,
8. Jakob Fuglsang (Astana) + 42 seconden
9. Nairo Quintana (Movistar) + 47 seconden
10. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) + 53 seconden

Uitslag en klassement

Share this post