Teunissen is het geel kwijt, Alaphilippe slaat dubbelslag

Teunissen is het geel kwijt, Alaphilippe slaat dubbelslag

Mike Teunissen is zijn gele trui kwijt. De Nederlander mocht twee etappes genieten van het geel, maar moest in de slotfase van de derde etappe het peloton laten gaan. Julian Alaphilippe sloeg in Épernay een dubbelslag door de rit te winnen en de leiderstrui te pakken.

Vijf vroege vluchters

Na amper tien kilometer was de kopgroep van de dag al gevormd. De Belg Tim Wellens (Lotto-Soudal) kreeg gezelschap van de vier Franse renners Stéphane Rossetto (Cofidis), Paul Ourselin (Total-Direct Energie), Yoann Offredo (Wanty-Groupe Gobert) en Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic). Jumbo-Visma hield de kopgroep onder controle en zette Tony Martin zo’n beetje de hele dag op kop van het peloton.

Ourselin passeerde als eerste renner de streep van de tussensprint. In het peloton bemoeiden Peter Sagan, Michael Matthews, Sonny Colbrelli en Elia Viviani zich met de overige punten. Viviani won de sprint ten koste van Sagan en Colbrelli. Dylan Groenewegen liet zich niet van voren zien.

Heuvelachtige finale

Voor de heuvelzone aanbrak was de voorsprong teruggelopen tot minder dan drie minuten. Dat was voor Wellens het signaal om te versnellen. Het peloton viel vooral op de tweede van vier beklimmingen uiteen. De klassementsmannen waren al op de voorposten van het peloton te vinden, terwijl Wellens op alle cols als eerste bovenkwam.

Tim Wellens 2019
Tim Wellens in actie.

Op de laatste gecategoriseerde hindernis (Côte de Mutigny, 900 meter à 12,2%) maakte Julian Alaphilippe de sprong naar Wellens. De Belg kwam net voor de Fransman als eerste boven en Alaphilippe (die tweede werd en daardoor vijf bonificatieseconden pakte) had ongetwijfeld gehoopt dat Wellens nog wat kopwerk zou kunnen verrichten, maar al op de top van de Mutigny moest Wellens zijn kompaan laten gaan wegens materiaalpech.

Alaphilippe stormde alleen verder en bouwde zijn voorsprong op een groepje achtervolgers (o.a. Landa) en het peloton stevig uit. Met nog acht kilometer te gaan had hij al bijna een minuut bijeen gesprokkeld. Jumbo-Visma verzorgde in het peloton het kopwerk. Dat deden ze niet voor geletruidrager Mike Teunissen, want die was al gelost.

Alaphilippe maakt het af

Het peloton gaf zich niet zomaar gewonnen en opende de jacht op Alaphilippe. De Fransman had het zwaar en had op de top van de Mont Bernon nog maar een halve minuut over. In de afzink richting de finish in Épernay nam hij alle risico’s en bouwde hij zijn voorsprong weer uit. Na een knappe solo en een lastige laatste 400 meter (met gemiddeld stijgingspercentage van 8%) mocht de Fransman voor de derde keer in zijn carrière in een Touretappe het zegegebaar maken.

Op gepaste afstand van de Fransman won Michael Matthews de sprint van de achtervolgers. Hij versloeg Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet en Peter Sagan. Thibaut Pinot en Egan Bernal (+ 26 seconden) pakten wat tijd op de andere klassementsmannen. Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman finishten 17de en 27ste en staan daardoor allebei in de top tien van het algemeen klassement.

Uitslag 3de etappe Tour de France 2019:

1. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) 4:40:29 uur
2. Michael Matthews (Sunweb) + 26 seconden
3. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) ,,
4. Greg Van Avermaet (CCC) ,,
5. Peter Sagan (BORA-hansgrohe) ,,
6. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) ,,
7. Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) ,,
8. Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) ,,
9. Wout van Aert (Jumbo-Visma) ,,
10. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) ,,

Uitslag en klassement

Truiendragers na de 3de etappe:
Geel: Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step)
Groen: Peter Sagan (BORA-hansgrohe)
Bollen: Tim Wellens (Lotto-Soudal)
Wit: Wout van Aert (Jumbo-Visma)
Ploegenklassement: Jumbo-Visma

Share this post