Strandrace-klasbak Ockeloen: ‘Mooi om te zien dat het meer leeft’

Strandrace-klasbak Ockeloen: ‘Mooi om te zien dat het meer leeft’

Strandracen is hot. In 2013 werd de strandracecompetitie in het leven geroepen en sindsdien is de populariteit van het strandracen flink gestegen. Zaterdagmiddag vindt in Renesse alweer de zevende editie van het Nederlands kampioenschap plaats, en daarom spraken wij even met Jasper Ockeloen, de winnaar van de eerste editie.

Jasper Ockeloen 2019

In de Dijk tot Dijk race pakte Ockeloen in 2014 de allereerste Nederlandse strandracetitel. Richard Jansen won vervolgens in 2015, Thijs Zonneveld zegevierde in 2016, Ronan van Zandbeek won in 2017 en Ockeloen mocht in 2018 voor de tweede keer het rood-wit-blauwe shirt in ontvangst nemen. In zijn kledingkast hangen ook twee witte shirts met blauwe strepen en sterren, want in 2016 en 2017 kroonde hij zich tot ‘European Champion Beachrace’.

Ockeloen neemt strandracen uiterst serieus en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De alleskunner (op de weg stond hij prima zijn mannetje en ook in het mountainbiken is hij op nationaal niveau van voren te vinden) rijdt op dit moment niet voor een ploeg, zodat hij in zijn eigen Sockeloen-kleding kan rondrijden. Naast het fietsen is het ontwerpen van sokken zijn grootste hobby.

Kledingkeuze

Je kledingkeuze is vanzelfsprekend erg belangrijk voor een wedstrijd. Wat doe je aan als het hard waait en wat doe je aan als het zonnetje volop schijnt? Voor Ockeloen is het geen moeilijke vraag. “Er spelen natuurlijk wel veel dingen mee”, legt hij uit. “De wind maakt het bijvoorbeeld koud en de kledingkeuze hangt ook af van of er veel plassen zijn waar je doorheen moet. Meestal draag ik een snelpak, maar als ik weet dat we het eerste stuk bijvoorbeeld wind tegen hebben, dan doe ik een bodywarmer aan. Met wind mee kies ik overigens altijd voor een snelpak.”

Zaterdag is de kans groot dat Ockeloen in een snelpak aan de start verschijnt, want de belangen zijn dan eenmaal groot. Soms groter dan het verstand. “Het hangt ook een beetje af van de wedstrijd. Op een NK is aerodynamica erg belangrijk.Tijdens andere wedstrijden doe ik liever iets warmers aan omdat ik niet ziek wil worden, maar tijdens een kampioenschap vind ik aërodynamica toch net iets belangrijker.”

Als de wedstrijd zondag door was gegaan (door de verwachte storm is de wedstrijd verplaatst naar zaterdag) had de tweevoudig kampioen waarschijnlijk met dikke sokken gereden. “Bij warme temperaturen doe ik gewoon mijn aerosokken aan, maar bij een lagere temperatuur kies ik voor sokken met merino wol. Nogmaals: ook hier hangt het af van het parcours, want je keuze heeft ook te maken met plassen water op het strand. Die merino’s nemen veel vocht op. Je blijft zweten, dus blijven je voeten ook lekker warm.”

Erelijst NK strandrace:
2014: Jasper Ockeloen
2015: Richard Jansen
2016: Thijs Zonneveld
2017: Ronan van Zandbeek
2018: Jasper Ockeloen
2019: Coen Vermeltfoort
2020: ?

Lars Boom en Coen Vermeltfoort 2020
Coen Vermeltfoort (rechts) pakte vorig jaar de titel. Links Lars Boom, oud-Europees kampioen.

Derde titel?

Naast kledingkeuze is ook de vorm van de dag bepalend. Ockeloen heeft geen topseizoen achter de rug, maar verschijnt desalniettemin als een van de kanshebbers aan de start. “Ik heb dit jaar niet veel goede resultaten neergezet. Eind januari in ’s Gravenzande reed ik mijn laatste wedstrijd, maar door ziekte kwam ik er niet aan te pas. Eerder in Egmond voelde ik mij wel sterk. Sebastian Langeveld won daar en ik reed een prima wedstrijd”, aldus Ockeloen, die als zevende de meet passeerde.

“De afgelopen weken heb ik lekker kunnen trainen in Spanje en had ik mijzelf graag getest in Noordwijk, maar die wedstrijd werd vorige week door de storm afgelast.”

Zaterdag moet Ockeloen van goeden huize komen om zijn derde titel te veroveren. Voor de technicus is het rondje bij de Brouwersdam zeker geen parcours op zijn maat. “Het strand ligt er zwaar bij. Het loopt nooit echt makkelijk en het is ook geen technische rondje. Om te willen winnen zal ik met een zo’n klein mogelijk groepje naar de streep moeten rijden. Sommige jongens kan ik in de sprint hebben, maar andere renners weer niet. Het wordt een tactische wedstrijd.”

“Strandracen is makkelijker dan veldrijden. Daarom is het denk ik ook voor beginners leuk.”

Strandracen wordt alsmaar serieuzer genomen en dat ziet Ockeloen ook terug in het deelnemersveld. “De laatste jaren doen steeds meer WorldTour-renners mee en dat is natuurlijk erg leuk. Iedereen is ook meer bezig met zijn materiaal en tactiek wordt steeds belangrijker. Je ziet dat dingen veranderen”, aldus Ockeloen, die tijdens wedstrijden gebruik maakt van een systeem op zijn stuur waarbij hij de bandenspanning zelf aan kan passen.

Voor veel wielrenners is strandracen een mooie mogelijkheid om in een wedstrijdarme periode toch flink diep te gaan. “Het is bijvoorbeeld makkelijker dan veldrijden. Je rijdt op één lijn, terwijl je bij het veldrijden meer moet sturen. Daarom is het denk ik ook voor beginners leuk om een strandrace te rijden. In het veldrijden zijn er veel categorieën en gaan er soms maar 30 renners of rensters per categorie van start. Bij het strandracen starten we met honderden tegelijk; je rijdt dus gewoon met de profs mee, dat maakt het ook leuker.”

Van de basisleden en recreanten heeft Ockeloen zaterdagmiddag niet veel te vrezen. De 29-jarige renner moet vooral uitkijken naar een renner als Johnny Hoogerland, die in ‘zijn’ Zeeland een nieuwe Nederlandse titel aan zijn palmares hoopt toe te voegen. “Hoogerland, Ivar Slik en Bram Imming zijn wel de mannen die ik in de gaten moet houden”, sluit Ockeloen af.

Uitgelichte afbeelding: Corrine van Heemst

Share this post