Sprinten op de Bretonse Alpe d’Huez

Sprinten op de Bretonse Alpe d’Huez

De Tour de France 2018 is al vijf dagen onderweg als de eerste lastige aankomst op het programma staat. Na diverse sprintetappes en een ploegentijdrit is het ook de hoogste tijd om de klassementsmannen in actie te zien. Op de Mûr-de-Bretagne finisht voor de derde keer in de geschiedenis van de Tour een etappe.

Muur van Bretagne

In de Tour van 2011 reden de profs twee dagen door Bretagne, met onder andere de beruchte Passage du Gois. Daar werden enkele favorieten door een valpartij uitgeschakeld. Vanwege het getij van de oceaan was in 1999 de asfaltstrook aan de kust spekglad worden. Het peloton trok verder door de westpunt van Frankrijk: vanuit Lorient reden ze door de Morbihan naar finishplaats Mûr-de-Bretagne.

Het dorpje (2200 inwoners) ligt centraal in Bretagne in de regio Côtes-d’Armor. ’s Zomers is het echter druk bezocht vanwege het nabij gelegen Lac de Guerlédan. Als beklimming past de Mûr-de-Bretagne bij het landschap: nietsontziend. Na een eerste glooiing volgt het zwaartepunt van 1 km met 10% gemiddeld en een piek van 15%. Daardoor heeft de Mûr als bijnaam wel eens de Bretonse Alpe d’Huez meegekregen. Dat is echt teveel van het goede: de laatste kilometer is wel vergelijkbaar met het eerste stukje van de befaamde Alp. Het is dus geen terrein voor de echte klimmers, maar wel een muur voor de puncheurs. Cadel Evans doorkruiste de plannen van een verwachte zege van Philippe Gilbert. Nog onverwachter was de uitgekiende winst in 2015 van Vuillermoz, voor Daniel Martin, Valverde en Sagan.

Alexis Vuillermoz 2015

Eerste test

De zesde etappe voert de Tourkaravaan van Brest naar Mûr-de-Bretagne Guerlédan en is 181 kilometer lang. Het wordt voor de klassementsmannen de eerste test bergop, al mag de Muur van Bretagne geen berg worden genoemd. De Muur moet twee keer beklommen worden: de eerste passage is na 162 kilometer, waarna een lusje van zo’n twintig kilometer wordt gemaakt en het peloton weer terugkeert naar de muur. Rond 17:00-17:20 uur draait het peloton voor de eerste keer de Mûr-de-Bretagne op, de finish wordt ongeveer een half uur later verwacht.

Mur de Bretagne profiel 2018

Share this post