Simon Yates zet medevluchters een hak in Bagnères-de-Bigorre

Simon Yates zet medevluchters een hak in Bagnères-de-Bigorre

De twaalfde rit in de Tour is gewonnen door Simon Yates. De Brit was in een sprint sneller dan zijn medevluchters Pello Bilbao en Gregor Mühlberger. Samen maakten ze deel uit van een ruime kopgroep. In het peloton gebeurde er niets, waardoor Julian Alaphilippe vrijdag aan de enige individuele tijdrit als allerlaatste van het podium rolt.

Grote kopgroep

Het was een typische etappe voor de aanvallers, en dat wisten zij. Vanaf het vertrek in Toulouse was het voor elke ploeg zaak om iemand mee te hebben in de vlucht van de dag. Al snel ontstond er een grote kopgroep, met daarin meerdere grote namen én enkele Nederlanders. Dylan Groenewegen, Mike Teunissen en Cees Bol maakten deel uit van een groep van veertig (!) man.

Ook andere bekende namen als Peter Sagan, Edvald Boasson Hagen, André Greipel, Maximilian Schachmann, Greg Van Avermaet en Simon Yates hadden de slag niet gemist. Het (tweede) peloton gaf ze niet te veel ruimte, al was Van Avermaet op een kwartier de best geplaatste en vormde hij geen gevaar voor Julian Alaphilippe’s gele trui. Met een voorsprong van zo’n vijf minuten begon de kopgroep aan de eerste van twee Pyreneeëncols: de Peyresourde.

Wellens kwam als eerste boven en verstevigde zo zijn leiding in het bergklassement. Ondertussen vielen er de opgaves te noteren van Rohan Dennis (Bahrain-Merida) en Giacomo Nizzolo (Dimension Data). Vooral de opgave van Dennis was opvallend aangezien vrijdag de enige individuele tijdrit op het programma staat, hét onderdeel van de wereldkampioen.

Drie leiders

Simon Clarke begon met een lichte voorsprong aan de slotklim Hourquette d’Ancizan (9,9 km à 7,5%). Hij kreeg even later het gezelschap van Matteo Trentin, gevolgd door vijf achtervolgers. Uiteindelijk kwamen er op die slotklim vijf renners bij elkaar: Pello Bilbao, Gregor Mühlberger, Trentin, Clarke en Yates. Laatstgenoemde kwam met een kleine voorsprong als eerste over de top en pakte zo de tien bergpunten mee. In de afdaling keerden Bilbao en Mühlberger terug en was de kopgroep gevormd.

De achtervolgers reden lange tijd op een minuut achterstand, maar in de dalende slotkilometers liep het verschil rap op tot meer dan anderhalve minuut. Het peloton volgde op bijna tien minuten en speelde geen rol van betekenis. De klassementsmannen lieten zich op de twee beklimmingen van eerste categorie ook niet van voren zien; zij spaarden zich met het oog op de tijdrit.

Het draaide op een sprint uit. Mühlberger – op papier de rapste van de drie – trok de sprint aan, maar het was Yates die als eerste door de slotbocht op 200 meter van het einde ging. Hij hield zijn leidende positie knap vast en bleef Bilbao en Mühlberger net voor. Voor Mitchelton-Scott is het na de overwinning van Daryl Impey de tweede dagzege. Yates maakte zijn trilogie compleet door net als in de Giro en Vuelta een rit in de Tour te winnen.

Het peloton bolde op bijna tien minuten achterstand over de finishstreep. In het klassement verandert er daardoor niets.

Uitslag 12de etappe Tour de France 2019:

1. Simon Yates (Mitchelton-Scott) 4:57:53 uur
2. Pello Bilbao (Astana) ,,
3. Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe) ,,
4. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) + 1:28 minuut
5. Fabio Felline (Trek-Segafredo) ,,
6. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) ,,
7. Oliver Naesen (AG2R) ,,
8. Rui Costa (UAE Emirates) ,,
9. Simon Clarke (EF Education First) ,,
10. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) ,,

Uitslag en klassement

Share this post