Sagan sprint voor de derde keer naar ritwinst

Sagan sprint voor de derde keer naar ritwinst

De dertiende Touretappe is gewonnen door Peter Sagan. In Valence was hij in een mooie sprint sneller dan Alexander Kristoff en Arnaud Démare, al scheelde het niet veel. Geraint Thomas blijft leider; in het klassement verandert er niets.

Vier aanvallers

Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Thomas Scully (EF Éducation First) en Sylvian Chavanel (Direct Energie) gingen als eerste in de aanval, maar uiteindelijk bleven alleen De Gendt en Scully over. Zij kregen gezelschap van Michael Schär (BMC) en Dimitri Claeys (Cofidis) en samen pakten ze zo’n twee minuten op het peloton. Er was echter één probleem: FDJ gaf de aanvallers amper ruimte en liet ze rond de twee minuten schommelen. Later kreeg FDJ de hulp van BORA-hansgrohe en bedroeg de voorsprong van de vier aanvallers tientallen kilometers lang binnen de minuut.

Met nog 23 kilometer te gaan liet De Gendt zich terugzakken en werd hij als eerste vluchter ingerekend. Schär had er nog wel zin in en ging alleen door. Zijn avontuur eindigde op vijf kilometer van de meet, waarna een massasprint volgde. Philippe Gilbert probeerde een sprint nog te ontlopen, maar werd met 400 meter te gaan teruggepakt door de mannen van FDJ. Démare ging daarna de sprint aan, maar zag Kristoff en Sagan passeren. Sagan drukte zijn wiel net iets eerder dan Kristoff over de meet en boekte zijn derde etappeoverwinning.

“Ik zat iets te ver van achteren de laatste 600 meter. Op het klimmetje probeerde ik iets naar voren te gaan, pakte ik het wiel van Kristoff en kon ik ze gelukkig verslaan”, zei Sagan na afloop. Het groen is zo goed als binnen voor de vijfvoudig winnaar van het puntenklassement. “Ja, dat lijkt zo, maar ik moet eerst nog Parijs halen.”

Uitslag 13e etappe Tour de France 2018:

1. Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 3:45:55 uur
2. Alexander Kristoff (UAE Emirates) ,,
3. Arnaud Démare (FDJ) ,,
4. John Degenkolb (Trek-Segafredo) ,,
5. Greg Van Avermaet (BMC) ,,
6. Yves Lampaert (Quick-Step) ,,
7. Magnus Cort Nielsen (Astana) ,,
8. Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert) ,,
9. Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) ,,
10. Taylor Phinney (EF Education First) ,,

Uitslag en klassement

Share this post