Roglic daalt naar winst in prachtige bergetappe

Roglic daalt naar winst in prachtige bergetappe

Primoz Roglic heeft de laatste bergrit in de Tour de France 2018 gewonnen. In de afdaling van de Aubisque reed hij weg uit de groep der favorieten en bezorgde hij LottoNL-Jumbo de derde ritoverwinning. Geraint Thomas won op 19 seconden de sprint van de achtervolgers en begint met een voorsprong van 2:05 minuten op Tom Dumoulin aan de tijdrit.

Mooie kopgroep

Het duurde even voordat de voorste groep gevormd was, maar met achttien renners reed de kopgroep de Col d’Aspin op. Onder hen twee Nederlanders: Tom-Jelte Slagter en natuurlijk Bauke Mollema. Het peloton liet ze gaan, maar dat was buiten Katusha-Alpecin gerekend. De deze Tour onzichtbare ploeg had vanuit de ploegleiderswagen de opdracht gekregen om op kop van het peloton te sleuren, waardoor de voorsprong nooit groot werd.

Julian Alaphilippe kwam als eerste boven op de Aspin, waarna de uitgedunde kopgroep met tien man aan de Tourmalet begon. Vanuit het peloton demarreerden Ilnur Zakarin, Romain Bardet en Mikel Landa en reden ze in rap tempo naar de aanvallers Bob Jungels, Warren Barguil, Tanel Kangert, Mikel Nieve, Gorka Izagirre en Julian Alaphilippe toe. Alaphilippe kwam als eerste boven op de Tourmalet en verzekerde zich niet alleen van de eindwinst in het bergklassement (mits hij Parijs haalt), maar ook van een mooie bonuspremie van €5000.  De groep Landa, Bardet, Majka, Yates kwam op 40 seconden achterstand boven. Het peloton, waarin niks gebeurde, begon twee minuten later aan de afdaling. Hierdoor reed Landa virtueel op de derde plaats.

LottoNL-Jumbo neemt over

In de afdaling kwam alles vooraan samen en begonnen ze met meer dan drie minuten voorsprong aan de voorlaatste klim van de dag: de Col des Bordères. Robert Gesink zag het gevaar voor zijn twee kopmannen (Landa en Bardet waren Roglic virtueel voorbij) en haalde in zijn eentje meer dan twee minuten van de voorsprong af. Daarna nam Michal Kwiatkowski het over en nam Sky het heft weer in handen.

Bij het opdraaien van de Aubisque legde Kruijswijk al zijn kaarten op tafel. Het motiveerde waarschijnlijk Tom Dumoulin om ook aan te vallen, want door twee versnellingen van de Limburger werd de groep met favorieten uitgedund tot vijf renners: Dumoulin, Primoz Roglic, Geraint Thomas, Chris Froome en Egan Bernal, die snel het kopwerk weer overnam waardoor Daniel Martin en Domenico Pozzovivo konden aansluiten. Martin ging in de tegenaanval, maar door een versnelling van Roglic werd hij snel teruggepakt en konden alleen Dumoulin en Thomas de Sloveen volgen. Froome moest eraf, terwijl Kruijswijk werd bijgehaald door de drie podiumkandidaten.

Op de top van de Soulor had de kopgroep (Bardet, Landa, Majka en Zakarin) een voorsprong van een halve minuut op Thomas, Dumoulin, Roglic, Kruijswijk en Jungels en een minuut op Froome, die gezelschap had gekregen van onder anderen Bernal en Martin. Het grootste slachtoffer op dat moment was Nairo Quintana. De Colombiaan won twee dagen geleden nog op de Portet, maar keek nu al tegen een achterstand van meer dan drie minuten aan. Met nog vijf kilometer te klimmen en 25 kilometer in totaal te gaan sloot de groep Froome weer aan bij de groep gele trui.

Meesterdaler Roglic

Ondanks meerdere aanvalspogingen van Kruijswijk en Roglic bleef de groep der favorieten bijeen en begonnen ze op zeven seconden achterstand op de overgebleven aanvaller Majka aan de mistige afdaling. Onder aanvoering van Roglic, die als een bezetene daalde, werd de Pool gegrepen en reed hij zelfs weg van zijn concurrenten. Dumoulin bleef de achtervolging leiden tot Froome het met nog vijf kilometer te gaan overnam, maar de vogel was toen al gevlogen. Roglic bolde in Laruns als eerste over de finish en won zo net als vorig jaar een Touretappe.

Thomas won op 19 seconden achterstand de sprint van de achtervolgers en begint daarom zaterdag met 2:05 minuten voorsprong op Dumoulin aan de tijdrit. Roglic passeert Froome in het klassement en vormt een grote bedreiging voor Dumoulin, die slechts 19 tellen voor de Sloveen staat. Kruijswijk klimt door de off-day van Quintana naar de vijfde plaats.

Uitslag 19e etappe Tour de France 2018

1. Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) 5:28:17 uur
2. Geraint Thomas (Sky) + 19 seconden
3. Romain Bardet (AG2R) ,,
4. Daniel Martin (UAE Emirates) ,,
5. Rafal Majka (BORA-hansgrohe) ,,
6. Tom Dumoulin (Sunweb) ,,
7. Mikel Landa (Movistar) ,,
8. Chris Froome (Sky) ,,
9. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) + 31 seconden
10. Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) ,,

Share this post