Rodriguez zorgt voor enorme stunt in Vuelta

Rodriguez zorgt voor enorme stunt in Vuelta

De dertiende etappe in de Vuelta a España 2018 is gewonnen door de onbekende Oscar Rodriguez. De Spaanse renner van Euskadi-Murias reed in de drie kilometer lange slotklim Rafal Majka en Dylan Teuns voorbij en pakte de etappewinst.

Mollema en Bol mee

Rodriguez, Majka en Teuns waren samen met 26 andere renners weggereden uit het peloton en reden bijna de hele etappe aan de leiding. Ook Bauke Mollema en Jetse bol zaten in de kopgroep. Majka’s ploeggenoten deden er alles aan om de Pool goed af te zetten voor de slotklim naar La Camperona. Dat lukte, waarna Majka volgens plan versnelde. In eerste instantie kon alleen Merhawi Kudus volgen, maar de Dimension Data-renner moest hem al snel laten gaan.

De overwinning leek bijna binnen te zijn, maar toen kwam Teuns ineen sterk opzetten. Hij haalde de Pool bij en reed samen met Majka vooruit. Een gevecht tussen die twee renners werd het met nog een kilometer te gaan niet, want plots kwam Oscar Rodriguez uit de achtergrond ineens naar voren gereden en haalde hij de koplopers zelfs in. Verrassenderwijs bouwde Rodriguez zijn voorsprong alleen maar verder uit en mocht hij op de steile La Camperona onverwachts het zegegebaar maken. Majka finishte op twintig seconden achterstand als tweede voor Teuns.

Quintana sterk

In de groep der favorieten maakten Simon Yates en Nairo Quintana de sterkste indruk. Nadat Miguel Angel Lopez pech kende, reden plots Quintana en Yates samen voorop. Net voor de finish haalde Quintana vroege vluchter Mollema nog bij en pakte hij kostbare seconden op Yates. Lopez wist ondanks pech toch nog een knappe klim te rijden en beperkte de schade. Kelderman en Kruijswijk gaven 25 seconden toe op Quintana.

Klassementsleider Jésus Herrada moest er al vroeg op de slotklim af, maar blijft leider met een voorsprong van 1:42 minuut op Yates. Quintana volgt op 1:50 minuut. Valverde volgt vier seconden later. Kruijswijk is de beste landgenoot op de negende plek.

Uitslag 13e etappe Vuelta a España 2018

1. Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias) 4:17:05 uur
2. Rafal Majka (BORA-hansgrohe) + 19 seconden
3. Dylan Teuns (BMC) + 30 seconden
4. Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal) + 38 seconden
5. Laurens De Plus (Quick-Step) + 43 seconden
6. Merhawi Kudus (Dimension Data) + 1:00 minuut
7. Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) + 1:12 minuut
8. Pieter Serry (Quick-Step) + 1:21 minuut
9. Edward Ravasi (UAE Emirates) + 1:25 minuut
10. Ben King (Dimension Data) + 1:27 minuut

Uitslag en klassement

Share this post