Rare tactiek kost Nederlandse dames Europese titel

Rare tactiek kost Nederlandse dames Europese titel

De Nederlandse dames domineren het vrouwenwielrennen, maar zondag ging het toch fout. Met de Europese wegtitel op het spel reed Anna van der Breggen samen met Elisa Longo Borghini voorop, maar nam Van der Breggen in kansrijke positie niet over en hielpen de andere dames mee om de twee aanvallers terug te pakken. Het resultaat: geen Europese titel voor Nederland.

Van der Breggen in de aanval

Samen met Longo Borghini en de Britse Daniella Rowe reed Van der Breggen in de aanval, maar dat zinde de Nederlandse ploeg niet. Floortje Mackaij maakte met de Française Aude Biannic de oversteek naar de koplopers en zette het totaal aantal koplopers op vijf. Na een versnelling van Van der Breggen kon alleen Longo Borghini – die een mindere sprint in de benen heeft – volgen en was de derde Europese titel op rij binnen handbereik.

Vanaf dat moment ging het mis. Van der Breggen werkte niet meer samen met de Italiaanse en de andere Nederlandse dames reden samen met de Franse rensters in de achtervolging. In de slotkilometer kwam alles weer samen en draaide het op een massasprint uit. Daarin was Maria Bastianelli duidelijk sneller dan Marianne Vos en Lisa Brennauer en werd de verkeerde tactiek genadeloos afgestraft.

Vos pakt zilver

Communicatie via de ‘oortjes’ was tijdens de wedstrijd niet toegestaan, waardoor de vrouwen op zichzelf aangewezen waren. “We wisten helemaal niks”, zei Van der Breggen na afloop tegen de NOS. “Ik had er vertrouwen in nadat ik was weggereden, maar dat wisten mijn ploeggenoten niet. Vanaf de zijkant en motor hoorden we ook helemaal niks.”

Vos pakte het zilver, maar baalt van het koersverloop. “Het zag er allemaal goed uit, tot de Engelse aansloot bij Van der Breggen en Longo Borghini. Op dat moment wisten we ook niet helemaal wat we moesten doen. In volle sprintvoorbereiding werden ze teruggepakt en werd ik door Lorena Wiebes afgezet, maar Bastianelli was gewoon duidelijk sneller. Jammer, want voor zilver rijden we niet de hele dag in de aanval.”

Marianne Vos, Maria Bastianelli, Lisa Brennauer

Share this post