Quintana wint spectaculaire etappe in Calpe, Roche nieuwe leider

Quintana wint spectaculaire etappe in Calpe, Roche nieuwe leider

Nairo Quintana heeft de tweede etappe in de Vuelta gewonnen. De Colombiaan reed met nog drie kilometer te gaan weg uit een kopgroep van zes en wist de achtervolgers in Calpe voor te blijven. Nicolas Roche won op vijf seconden achterstand de sprint van de achtervolgers en is de nieuwe leider.

Lastige finale

De 199,6 kilometer lange etappe van Benidorm naar Calpe werd in de beginfase kleurgegeven door vier aanvallers. Zij werden, met Sander Armée als laatst overgeblevene, voor de finale losbrak gegrepen. Nadat de finishpassage al in tegenovergestelde richting was gepasseerd, werd er koers gezet naar de loodzware Alto de Puig Llorença. De steile klim van 3,3 kilometer zorgde voor verbrokkeling in het peloton. Onder andere Pierre Latour, Davide Formolo, George Bennett en Alejandro Valverde lieten zich veelvuldig van voren zien. Voor de meeste sprinters was de klim te lastig. Ook Steven Kruijswijk moest passen.

Met nog 20 kilometer te gaan reden Roglic, Quintana, Roche, Nieve, Uran en Aru weg. De achtervolgende groep (met o.a. Valverde, Lopez, Chaves en Kelderman) bleef lange tijd op zo’n twintig seconden hangen. Het uitgedunde peloton volgde op meer dan anderhalve minuut.

Aanval Quintana

Met nog drie kilometer te gaan versnelde Quintana. Zijn landgenoot Uran liet een gaatje, waarna Roche het gat nog probeerde dicht te rijden. Tevergeefs: Quintana was niet meer terug te pakken. De Colombiaan mocht na een mooie finale het zegegebaar maken. Roche won ten koste van Roglic de sprint van de achtervolgers en is de nieuwe leider. Roglic pakt een dag na de rampzalige ploegentijdrit tijd terug op zijn concurrenten.

Roche is met twee seconden voorsprong op Quintana leider. Uran staat derde op acht seconden. Roglic klimt naar de zesde plaats en heeft Lopez in het zicht. Kelderman klimt naar de zevende positie en is de beste Nederlander.

Share this post