Quintana wint op Col du Portet, Dumoulin passeert Froome

Quintana wint op Col du Portet, Dumoulin passeert Froome

Nairo Quintana heeft de korte, maar uiteindelijk spectaculaire 17e Touretappe gewonnen. Op de slotklim Col du Portet reed hij weg uit de groep der favorieten en kwam hij na een knappe solo als eerste aan. Geraint Thomas werd door Primoz Roglic en Tom Dumoulin flink aangevallen, maar blijft leider. Chris Froome verloor meer dan een halve minuut op Dumoulin, waardoor de Nederlander opschuift naar de tweede plaats in het klassement.

Formule 1 start

Er werd veel verwacht van de Formule 1 start, maar helaas draaide het niet op het gehoopte spektakel uit. De klassementsmannen deden niets, waardoor de aanvallers net als in de voorgaande etappes vrijbaan kregen. Een sterke Tanel Kangert ging in de aanval en kreeg enkele renners mee, daarachter vormde er zich een groepje met onder anderen Bauke Mollema en Alejandro Valverde. Kangert kwam als eerste boven op de Peyresourde en kreeg later gezelschap van Julian Alaphilippe en Kristijan Durasek.

Op de tweede van drie beklimmingen, de Col de Val Louron-Azet kwam Alaphilippe als eerste boven en verstevigde hij zijn leiding in het bergklassement. In de afdaling naar de slotklim reden Alaphilippe en Kangert weg van Durasek, maar moest tweevoudig ritwinnaar Alaphilippe de Astana-renner al snel op de Col de Portet laten rijden. De voorsprong op het peloton, waar AG2R het tempo verzorgde en het peloton uitdunde, bedroeg aan de voet iets minder dan drie minuten.

Aanval Quintana en Roglic

Sky nam op de Portet het initiatief weer over en dat was voor Daniel Martin het sein om als eerste aan te vallen. Na Martin probeerde Nairo Quintana het en reed de Colombiaan snel een voorsprong van een halve minuut bijeen. Met nog 14 kilometer te klimmen vond ook Primoz Roglic het welletjes en versnelde hij. Opvallend genoeg kreeg hij Chris Froome mee, waardoor Tom Dumoulin in de achtervolging moest met de geletruidrager Geraint Thomas in zijn wiel. Twee kilometer later was de hergroepering een feit en had Thomas drie ploeggenoten voor zich uit rijden: Froome, Egan Bernal en Wout Poels.

Quintana reed op dat moment aan de leiding en kon even profiteren van het werk van Valverde, maar maakte daarna samen met Majka de oversteek naar eenzame leider Kangert. Op acht kilometer van het einde haalde Quintana de Est in en reed hij samen met Majka aan de leiding van de etappe, terwijl Martin op vijftien seconden volgde en de groep met klassementsmannen tegen een minuut achterstand aankeek. Met nog 6,5 kilometer te klimmen liet Quintana zijn vluchtmakker achter.

Bardet moest als eerste van de klassementsmannen lossen. Froome probeerde ondertussen vanachter uit de groep te demarreren, maar Dumoulin pareerde de aanval. Na een nieuwe aanval van Roglic had Froome het even lastig en sloot hij als laatste aan. De ongekend sterke Bernal sleurde nog altijd op kop en hield zijn landgenoot Quintana op ongeveer een minuut, maar de etappezege van Quintana kwam niet meer in gevaar. De spanning zat ‘m vooral in de groep met klassementsmannen.

Froome kraakt

Onder de boog van de laatste twee kilometer viel Dumoulin aan en konden alleen Thomas, Roglic en Kruijswijk volgen. Bernal, Froome en Landa gaven tientallen meters prijs en na een nieuwe versnelling van Roglic bleef alleen Thomas in zijn wiel over. Dumoulin kon op karakter terugkeren.

Quintana zag zijn overwinning niet meer in gevaar komen en mocht boven op de Col du Portet het zegegebaar maken. Op 28 seconden achterstand werd Martin tweede voor Thomas, die op 47 seconden finishte en in de laatste meters wegreed bij Dumoulin en Roglic. Kruijswijk finishte op 1:06 minuut, Froome passeerde met Bernal en Landa de meet na meer dan anderhalve minuut en verliest zijn tweede plaats in het klassement aan Dumoulin. De Nederlander heeft 1:59 minuut achterstand op Thomas.

Uitslag 17e etappe Tour de France 2018

1. Nairo Quintana (Movistar) 2:21:27 uur
2. Daniel Martin (UAE Emirates) + 28 seconden
3. Geraint Thomas (Sky) + 47 seconden
4. Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) + 52 seconden
5. Tom Dumoulin (Sunweb) ,,
6. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) + 1:05 minuut
7. Egan Bernal (Sky) + 1:33 minuut
8. Chris Froome (Sky) + 1:35 minuut
9. Mikel Landa (Movistar) ,,
10. Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) + 2:01 minuten

Uitslag en klassement

Share this post