Quintana en Kelderman slaan slag in spectaculaire waaieretappe

Quintana en Kelderman slaan slag in spectaculaire waaieretappe

De zeventiende Vuelta-etappe naar Guadalajara is op een ware spektakelrit uitgedraaid. Door waaiervorming reed er een grote kopgroep met onder anderen Nairo Quintana en Wilco Kelderman weg, waardoor Primoz Roglic en de andere klassementsmannen in de achtervolging moesten. Uiteindelijk pakte Philippe Gilbert de dagzege door de stilgevallen Sam Bennett in een lange sprint te verslaan.

Volop koers

Primoz Roglic had op een rustige dag gehoopt, maar helaas voor hem draaide het op een slagveld uit. Een grote groep met meer dan veertig renners reed gedragen door de stevige wind weg, waaronder Nairo Quintana. De Colombiaan was op 7:43 minuten achterstand van de klassementsleider de best geplaatste renner in de grote kopgroep en kon in het voorste pelotonnetje rekenen op de steun van drie ploeggenoten. Ook Wilco Kelderman (8ste op 10:34 minuten) was van de partij, net als nagenoeg de hele ploeg van Deceuninck-Quick-Step.. Ook Sam Bennett en Fabio Jakobsen zaten mee.

Door de harde (mee)wind lag het tempo verschrikkelijk hoog. Binnen een mum van tijd reden de koplopers een voorsprong van zes minuten bijeen, terwijl in het peloton door Jumbo-Visma (Roglic), Astana (Miguel Angel Lopez), BORA-hansgrohe (Rafal Majka) en UAE Emirates (Tadej Pogacar) alles op alles werd gezet om het verschil kleiner te maken. Dat lukte deels: het gat werd verkleind tot zo’n vijf minuten. Dat ging ten koste van een groot aantal renners. Ook voorin werd de ene na de andere renner er afgereden. Ook voor Jakobsen ging het te hard: hij moest passen op een klimmetje.

Het peloton

In het laatste wedstrijduur kreeg Roglic bijval van Movistar. Alejandro Valverde zette zijn ploeggenoten op kop en reed een minuut van de achterstand af, om vervolgens zelfs aan te vallen. Alsof het een bergetappe was konden alleen Pogacar en Lopez volgen, maar lang duurde het niet voor de rest terug kon keren. Astana nam vervolgens het heft in handen in het peloton en probeerde het verschil binnen de perken te houden. Makkelijk ging dat niet, want vooraan werd er gemiddeld met 54/kmh rondgedraaid.

Deceuninck-Quick-Step rondt het af

De ploeggenoten van Quintana en Kelderman zorgden ervoor dat de voorsprong in de laatste tientallen kilometers zelfs weer wat groter werd. Zij hadden in tegenstelling tot de andere renners in de kopgroep geen interesse in de dagwinst en stormden op de finish in Guadalajara af. Door het hoge tempo haalde niemand het in zijn hoofd om aan te vallen, maar in de slotkilometers moest er wel wat geprobeerd worden. Zdenek Stybar viel met nog twee kilometer te gaan als eerste aan, maar werd een kilometer later teruggepakt door niemand minder dan Bennett, die vervolgens 500 meter van het einde de sprint aanging. Gilbert profiteerde in zijn wiel en rondde het ploegenwerk van de Belgische ploeg perfect af door de winst te pakken. Bennett werd tweede voor Rémi Cavagna, Dylan Teuns en Kelderman.

Het peloton gaf uiteindelijk 5:29 minuten toe op de kopgroep. Hierdoor klimt Quintana van de zesde naar de tweede plaats in het klassement en passeert hij zijn ploegmaat Valverde. Kelderman doet ook goede zaken en stijgt naar de zesde positie. Hij heeft nog maar 5.05 minuten achterstand op Roglic, die in het nieuwe klassement een voorsprong van 2.24 minuten heeft op Quintana.

“Op sommige stukken haalden we op het vlakke 70 kilometer per uur, ik denk dat ik nog nooit zo hard heb gereden”, zei Gilbert na afloop van de etappe. “Het was een ongelooflijke etappe. Met Quintana zat er een klassementsman mee en werd er keihard gereden. Wij hebben met James Knox (die naar de 8ste plek stijgt) een goede zaak gedaan in het klassement en winnen ook de etappe. Bizar.”

Uitslag en klassement

Philippe Gilbert 2019

Share this post