Pinot wint koninginnenrit, Kruijswijk knap vijfde

Pinot wint koninginnenrit, Kruijswijk knap vijfde

Thibaut Pinot heeft de zware bergrit met aankomst op Lagos de Covadonga gewonnen. De Fransman reed met nog zes kilometer te gaan weg uit de groep der favorieten en bleef uiteindelijk Miguel Angel Lopez met 28 seconden voor. Steven Kruijswijk finishte knap als vijfde.

Mollema weer op avontuur

Twaalf renners gingen op avontuur. Bauke Mollema mocht uiteraard niet ontbreken in de vlucht van de dag en zat er voor de zoveelste keer bij. Samen met onder anderen Ben King, George Bennett, Danny van Poppel en ploegmaat Fabio Felline (die veel kopwerk voor hem deed) veroverde Mollema tien punten op de eerste passage van de Mirador del Fito. Samen met King heeft hij blijkbaar zijn zinnen gezet op de bergtrui, want ook de tweede passage van de Fito draaide het op een sprint uit tussen King en Mollema. Ditmaal won King met gemak.

Sprinter Ivan Garcia reed voor de voet van de slotklim Lagos de Covadonga weg uit de kopgroep. Lang duurde het niet voor Garcia op de 12,2 kilometer lange klim à 7,2% werd gegrepen door het peloton, waar de mannen van Miguel Angel Lopez het tempo bepaalden. Op liefst 7,7 kilometer van de streep versnelde Lopez al. Een kilometer later sprong Quintana naar zijn landgenoot toe, maar werden zij teruggepakt door de achtervolgers. Voor Thibaut Pinot was dat het moment om te versnellen.

Lopez begint er vroeg aan

De Fransman is ongevaarlijk voor de top van het klassement en werd door de klassementsmannen laten gaan, maar toen rodetruidrager Simon Yates versnelde schoten de andere mannen wel in gang. Toch was de samenwerking verre van ideaal, want de Colombianen Lopez en Quintana keken vooral naar elkaar. Yates werd teruggepakt en bleef na een nieuwe tempoversnelling alleen over met Quintana, Lopez en Enric Mas. Voor Kruijswijk en Valverde ging het te hard, Pinot reed ondertussen verder weg.

Met nog iets meer dan twee kilometer te gaan bracht Kruijswijk Valverde terug naar de groep der favorieten. Op hetzelfde moment versnelde Lopez weer en viel het achter hem stil. Pinot was al uit het zicht (mede door de mist) en won de koninginnenrit, Lopez finishte op 28 seconden achterstand als tweede en bleef daarmee de groep met Yates, Valverde, Kruijswijk, Mas en Quintana net voor. Yates blijft leider in het klassement en zal na een rustdag (maandag) op dinsdag weer flink aan de bak moeten als een individuele tijdrit wacht.

Uitslag 15e etappe Vuelta a España 2018

1. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 5:01:49 uur
2. Miguel Angel Lopez (Astana) + 28 seconden
3. Simon Yates (Mitchelton-Scott) + 30 seconden
4. Alejandro Valverde (Movistar) + 32 seconden
5. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) ,,
6. Enric Mas (Quick-Step) + 34 seconden
7. Nairo Quintana (Movistar) ,,
8. Rigoberto Uran (EF Education First) + 1.25 minuut
9. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) + 1.33 minuut
10. Ion Izagirre (Bahrain-Merida) + 1:49 minuut
14. Wilco Kelderman (Sunweb) + 4:01 minuut

Uitslag en klassement

Share this post