Pinot verslaat Yates, Kruijswijk klimt naar derde plek

Pinot verslaat Yates, Kruijswijk klimt naar derde plek

Thibaut Pinot heeft zijn tweede ritoverwinning in de Vuelta a España 2018 binnen. De Fransman reed op de lastige aankomst in Andorra samen met Simon Yates en Steven Kruijswijk voorop en was in de slotfase de sterkste en de slimste. Alejandro Valverde verloor meer dan een minuut, waardoor Yates met anderhalve minuut voorsprong aan de laatste bergetappe begint.

LottoNL-Jumbo valt aan

De etappe begon vlak. Dat was voor onder andere Team Sky het teken om in de aanval te gaan. Michal Kwiatkowski probeerde het in eerste instantie met een aantal medevluchters maar haalde het niet, daarna probeerde Jonathan Castroviejo het en kreeg de Spanjaard Tom Van Asbroeck en Benjamin Thomas mee. Van Asbroeck liet zich snel terugzakken, waardoor Castroviejo en Thomas alleen voorop reden.

Bij het binnenrijden van Andorra was het peloton alweer compleet en begon de groep met Movistar op kop aan de 17 kilometer lange slotklim. LottoNL-Jumbo nam snel het initiatief over en dunde met George Bennett de groep uit. Met Kruijswijk en Quintana in zijn wiel reden de drie weg, waarna Thibaut Pinot ook de oversteek maakte en ze flink uitliepen op de groep Valverde.

Yates maakt tempo, Pinot profiteert

Het was Yates die onder het motto ‘de aanval is de beste verdediging’ naar de koplopers reed. Kruijswijk en Pinot konden het tempo van de Brit volgen, maar voor Quintana (die later ook nog lek reed) ging het te hard. Valverde had een mindere dag en kon niet reageren op de andere aanvalspogingen van onder andere Wilco Kelderman en zag de drie leiders steeds verder uitlopen. Na een versnelling van Mas moest hij zelfs die groep laten gaan en verloor Valverde uiteindelijk meer dan een minuut.

Vooraan verzorgde Yates het tempo en werd Pinot – ondanks enkele aanvalspogingen – freewheelend in zijn wiel naar de finishstreep geloodst. In de laatste honderden meters versnelde Pinot en versloeg hij de rodetruidrager met gemak, Kruijswijk passeerde de meet knap als derde en finishte inclusief bonificatieseconden 43 tellen voor Miguel Angel Lopez en Mas, waardoor hij weer klimt naar de derde plaats in het klassement. Wilco Kelderman eindigde als zevende.

Uitslag 19e etappe Vuelta a España 2018

1. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 3:42:05 uur
2. Simon Yates (Mitchelton-Scott) + 5 seconden
3. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) + 13 seconden
4. Rigoberto Uran (EF Education First) + 52 seconden
5. Miguel Angel Lopez (Astana) ,,
6. Enric Mas (Quick-Step) ,,
7. Wilco Kelderman (Sunweb) + 1:03 minuut
8. Alejandro Valverde (Movistar) + 1:12 minuut
9. Tony Gallopin (AG2R) + 1:15 minuut
10. Nairo Quintana (Movistar) + 1:49 minuut

Uitslag en klassement

Share this post