Nibali wint in Val Thorens, Kruijswijk klimt naar het podium

Nibali wint in Val Thorens, Kruijswijk klimt naar het podium

Vincenzo Nibali heeft de ingekorte etappe naar Val Thorens gewonnen. De Tourwinnaar van 2014 mocht na een knappe solo voor de zesde keer in zijn carrière het zegegebaar maken in een Touretappe. Steven Kruijswijk klom op de voorlaatste dag naar een podiumplaats. Egan Bernal is de eerste Colombiaanse eindwinnaar.

Jumbo-Visma

De door modderstromen ingekorte etappe leverde niet direct vuurwerk op. Er reed een kopgroep weg met onder anderen Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin en Michael Woods, maar de klassementsmannen hielden zich nog gedeisd. Jumbo-Visma bepaalde het tempo op de slotklim en zette George Bennett op kop. De Nieuw-Zeelander trok zichzelf volledig uit elkaar en dunde het peloton flink uit. Nadat zijn werk erop zat, parkeerde hij zijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets en deed hij 50 cent in de parkeerautomaat.

Laurens De Plus nam het werk over. Tien kilometer reed hij op de 33,4 kilometer lange klim aan de leiding en zorgde hij er hoogstpersoonlijk voor dat Alaphilippe eraf moest. De laatste klim van de 106de Tour was voor de Franse smaakmaker 13 kilometer te lang. Dat was uiteraard goed nieuws voor Kruijswijk, die al snel virtueel op het podium stond. Na enkele kilometers was de achterstand van Alaphilippe al gegroeid tot een minuut.

Met nog zes kilometer te klimmen was Nibali weggereden en hield hij het uitgedunde peloton op een minuut. Door een tempoversnelling van Simon Yates – met in zijn kielzog Warren Barguil, Marc Soler en Nairo Quintana – kwamen ze iets dichterbij, maar zij werden al snel teruggepakt door de rest van de groep. Inmiddels zat Kruijswijk alleen, want het werk van De Plus zat erop. Emanuel Buchmann had zijn ploegmaats de opdracht gegeven om tempo te maken. Voor hem stond er nog een podiumplek op het spel.

Strijd om het podium

Nibali begon met een voorsprong van een halve minuut aan de lastige slotkilometer. Mikel Landa versnelde nog wel, maar dat was niet meer voor de etappewinst. Na een knappe solo mocht de kopman van Bahrain-Merida voor de zesde keer in zijn carrière het zegegebaar maken.

Alejandro Valverde finishte op tien seconden achterstand als tweede voor de rest van de klassementsmannen, waar Kruijswijk zijn podiumplek veiligstelde. De Tour gaat zonder ongelukken gewonnen worden door Egan Bernal. Geraint Thomas wordt tweede en Kruijswijk héél knap vierde. Julian Alaphilippe kwam op 3:17 minuten over de streep gebold en zakt naar de vijfde plek. Buchmann eindigt als vierde.

Het bergklassement is gewonnen door Romain Bardet. De Fransman kraakte, maar zijn concurrenten Yates, Bernal en Quintana profiteerden niet. Bernal eindigt als tweede, Tim Wellens wordt nog derde.

Uitslag 20ste etappe Tour de France 2019
1. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) 1:51:53 uur
2. Alejandro Valverde (Movistar) + 10 seconden
3. Mikel Landa (Movistar) + 14 seconden
4. Egan Bernal (Ineos) + 17 seconden
5. Geraint Thomas (Ineos) ,,
6. Rigoberto Uran (EF Education First) + 23 seconden
7. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) ,,
8. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) + 25 seconden
9. Wout Poels (Ineos) + 30 seconden
10. Nairo Quintana (Movistar) ,,

Uitslag en klassement

Steven Kruijswijk 2019

Share this post