Na 28 jaar weer een Nederlander op het Tour-podium

Na 28 jaar weer een Nederlander op het Tour-podium

Na 28 jaar hebben ‘we’ weer een Nederlander op het Tour-podium staan: Tom Dumoulin. De Sunweb-renner volgt daarmee Erik Breukink op, die in 1990 als laatste landgenoot in de top-drie van de Franse ronde eindigde. Voor Dumoulin is het zijn derde podiumplek in een grote ronde.

Dumoulin op recordjacht

Breukink werd in 1990 derde achter Greg Lemond en Claudio Chiappucci en blijft wel de laatste Nederlander die de gele trui mocht dragen (1989). Het is de zestiende keer dat een landgenoot in de top-drie van de Tour eindigt, waarmee Dumoulin pas de achtste Nederlandse renner is. Joop Zoetemelk (7x), Jan Janssen (2x), Hennie Kuiper (2x), Johan van der Velde, Peter Winnen, Steven Rooks en Breukink gingen hem voor.

Dumoulin en Dylan Groenewegen kwamen deze Tour de France op gelijke hoogte met oud-renners als Kuiper, Van der Velde, Wim van Est, Henk Lubberding, Bert Oosterbosch, Jo de Roo, Peter Winnen en Rini Wagtmans: allen wonnen ze namelijk drie ritten in de Tour. Om recordhouder te worden hebben zij nog even te gaan, want Zoetemelk, Jan Raas en Gerrie Knetemann voeren het klassement aan met tien ritzeges.

Dubbel Giro-Tour?

Een opvallend statistiekje: Dumoulin heeft een hattrick gescoord. In alle grote rondes waaraan hij de afgelopen drie keren meedeed finishte hij op het podium. In 2017 won hij de Giro, waarna hij dit jaar als tweede eindigde in de Italiaanse ronde en nu dus ook de Tour besluit als tweede.

Volgend jaar rijdt Dumoulin niet meer de dubbel Giro-Tour. “Ik vind mezelf nog te jong om elk jaar twee grote ronden te rijden. Het ligt voor de hand dat ik volgend jaar alles zet op het klassement in de Tour. De voorbije twee jaar was de Giro het hoofddoel. Het lijkt me logisch om na deze uitslag in 2019 voor de Tour te gaan, al hangt het af van het parcours dat we krijgen. Bevalt dat niet, dan ga ik net zo lief weer van start in de Giro”, aldus Dumoulin tegen het ANP.

Share this post