Movistar geeft eerste bergrit kleur: ‘We hebben het goed gedaan’

Movistar geeft eerste bergrit kleur: ‘We hebben het goed gedaan’

Het was een bijzonder gezicht aan de voet van La Planche des Belles Filles. Niemand minder dan Alejandro Valverde bepaalde het tempo van het peloton. De wereldkampioen deed dat in dienst van Nairo Quintana en Mikel Landa. Een aanval van laatstgenoemde zorgde voor enige nervositeit, maar leidde niet tot tijdwinst. “Toch zijn we tevreden over de eerste bergrit”, blikt het team terug.

Lastige etappe om het verschil te maken

Met Valverde, Quintana en Landa begon Movistar met drie sterkhouders aan de 106de Tour. Al snel werd duidelijk dat Valverde zich zou schikken in een knechtenrol, al is het bij de veelwinnaar maar altijd de vraag of hij zich daar aan zou houden. Donderdag toonde hij zijn goede wil door op de slotklim op kop te rijden, waarna zijn landgenoot Landa in de aanval trok. Landa reageerde op een aanval van Warren Barguil en reed tot het steilste gedeelte van La Planche des Belles Filles voor het peloton uit.

Alejandro Valverde 2019
Luxeknecht Alejandro Valverde.

“Het gevoel was erg goed, dus ik wilde kijken of ik dat gevoel kon bevestigen”, blikt Landa terug. “Maar op een aankomst als vandaag, is het lastig om fris te blijven en kijk je al snel uit naar het einde. Het was een lastige rit om een gaatje te slaan”, aldus Landa, die op het steilste stuk werd teruggepakt en negen tellen verloor op Geraint Thomas. “Ondanks dat Thomas tijd op ons pakt, is het gevoel goed. Dat belooft wat voor de komende bergritten.”

Alles nog mogelijk

Zijn ploegmaat en mede-kopman Nairo Quintana (7de) eindigde drie plaatsen voor hem. “Dit soort aankomsten zijn erg lastig voor ons. Wij zijn rasklimmers, dit soort steile pukkels verteren we iets minder goed. We hebben gedaan wat we moesten doen en dat is niet al te veel tijd verliezen op de rest. De eerste dag in de bergen is altijd lastig. Iedereen is nog fris, dus het is moeilijk om het verschil te maken. We zullen moeten afwachten wat de rest ons gaat brengen”, zegt Quintana.

Door een matige ploegentijdrit zijn de renners van Movistar nog niet in de top van het klassement te vinden. Quintana (16de) en Landa (17de) staan op 1:41 minuut en 1:43 minuut van klassementsleider Giulio Ciccone. Hun achterstand op de eerste klassementsman Geraint Thomas bedraagt iets minder dan een minuut. Vandaag gaat de Tour verder met een – zo lijkt het – sprintetappe.

Nairo Quintana 2019
Nairo Quintana finisht voor Emanuel Buchmann.

Share this post