Mollema weer tweede in La Covatilla, King wint

Mollema weer tweede in La Covatilla, King wint

Bauke Mollema is er net niet in geslaagd om de etappe met aankomst in La Covatilla te winnen. De renner van Trek-Segafredo maakte samen met Ben King deel uit van een kopgroep van elf en moest op de slotklim zijn meerdere erkennen in de Amerikaan.

Mollema zoals verwacht mee

Bauke Mollema had de negende etappe allang aangestipt in zijn routeboek. De Groninger veroverde namelijk zeven jaar geleden de rode leiderstrui nadat hij als tweede was geëindigd achter Daniel Martin. Als je één iemand kon verwachten in de vroege vlucht was het Mollema wel, en hij zat er inderdaad bij. Samen met tien andere renners ging Mollema op avontuur.

De voertaal in de kopgroep was Nederlands, want met Tom Leezer, Thomas De Gendt, Kenneth Vanbilsen en Dylan Teuns kwam bijna de helft uit de Benelux. De andere namen: Ben King (best geplaatst op 6:34 minuten), Reto Hollenstein, Lluis Mas, Aritz Bagues, Jesus Ezquerra en bergkoning Luis Angèl Maté. Ze pakten een voorsprong van ongeveer tien minuten op het peloton. De groep dunde vooraan eventjes uit, maar met een compleet elftal begonnen ze aan de slotfase van de etappe.

Sterke Mollema en Kelderman

Voor de klim naar La Covatilla ging King op avontuur. De achtervolgers reageerden niet direct, waardoor de Amerikaan met een toegift van anderhalve minuut aan de slotklim begon. De samenwerking was niet ideaal, daarom besloot Mollema om alleen de sprong naar King te wagen. De voorsprong van de Amerikaan werd kleiner, maar Mollema reed er ook weer niet in een ruk naartoe. Lange tijd bedroeg het verschil een halve minuut. King zag op de grote plaat verschrikkelijk af, terwijl Mollema stoempend de ene na de andere seconde eraf snoepte. Het was lange tijd heel spannend, maar in de slotkilometer moest Mollema zich gewonnen geven en boekte King zijn tweede etappeoverwinning.

Het peloton bleef lang samen, tot de Colombianen Miguel Angel Lopez en Nairo Quintana het welletjes vonden en in de voorlaatste kilometer wegreden. Ze geraakten niet weg, waarna Kelderman versnelde en Quintana met zich meekreeg. Een ijzersterke Kelderman dunde de groep verder uit en finishte uiteindelijk achter Teuns, Lopez en Quintana als zesde. Simon Yates veroverde ten koste van Rudy Molard de rode trui, al bedraagt zijn voorsprong op Valverde slechts één seconde.

Uitslag 9e etappe Vuelta a España 2018

1. Ben King (Dimension Data) 5:30:38 uur
2. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) + 48 seconden
3. Dylan Teuns (BMC) + 2:38 minuten
4. Miguel Angel Lopez (Astana) + 2:40 minuten
5. Nairo Quintana (Movistar) ,,
6. Wilco Kelderman (Sunweb) ,,
7. Rigoberto Uran (EF Education First) + 2:43 minuten
8. Ion Izagirre (Bahrain-Merida) + 2:46 minuten
9. Simon Yates (Mitchelton-Scott) + 2:49 minuten
10. George Bennett (Steven Kruijswijk) + 3:02 minuten

Dinsdag gaat de Vuelta weer verder, maandag is de de eerste rustdag een feit.

Uitslag en klassement

Share this post