Mollema grijpt net naast dagzege, Cort Nielsen wint

Mollema grijpt net naast dagzege, Cort Nielsen wint

Bauke Mollema is er net niet in geslaagd om de vijftiende Touretappe te winnen. De Nederlander sprong samen met Magnus Cort Nielsen en Ion Izagirre weg uit een grote kopgroep en werd in een sprint gevloerd door Cort Nielsen. Mollema eindigde als derde.

Wederom een grote kopgroep

Om 13:10 uur werd het startsein voor de vijftiende etappe gegeven. Bijna direct werd de Côte de Luzençon beklommen en gingen Adam Yates, Warren Barguil en Gregor Mühlberger in de aanval. Zij werden teruggepakt, waarna Julian Alaphilippe twee puntjes voor het bergklassement verzamelde. Richting de Col de Sié, de tweede klim van de dag, ontstond er net als zaterdag een grote kopgroep. Liefst 29 renners maakten deel uit van de voorste groep waaronder Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Rafal Majka, Bauke Mollema, Serge Pauwels en Niki Terpstra.

Lilian Calmejane maakte als thuisrijder ook deel uit van de kopgroep en ging er op de Col de Sié (2e cat.) alleen vandoor. Lang duurde zijn aanval echter niet, want voor de laatste klim Pic de Nore was hij al gegrepen. Julien Bernard en Fabien Grellier gingen daarna in de aanval en reden met een kleine voorsprong de laatste klim van de dag op. Majka maakte vanuit de achtervolgende groep de oversteek naar Bernard, die zijn vluchtmakker Grellier had achtergelaten. In het peloton, dat op meer dan tien minuten achterstand reed, versnelde Daniel Martin, maar verder gebeurde er op de klim nauwelijks iets.

Mollema scherp

Majka hield lang stand, alleen kon hij niet opboksen tegen het achtervolgende geweld. Trek-Segafredo (Skujins en Mollema), Bahrain-Merida (Domenico Pozzovivo en Ion Izagirre) en Astana (Valgren en Cort Nielsen) werkten namelijk goed samen in de groep van zeven, waarvan ook Calmejane deel uitmaakte. Met nog twaalf vlakke kilometers te gaan werd Majka ingerekend en bestond de voorste groep uit acht renners.

Astana maakte de sterkste indruk. Cort Nielsen plaatste als eerste een aanval, waarna Mollema het probeerde en hij Cort Nielsen en Izagirre meekreeg. Alle koppeltjes waren vooraan vertegenwoordigd, waardoor Majka en Calmejane gevangen waren in het web van het ploegenspel en de kopgroep binnen een mum van tijd een halve minuut voorsprong pakte. Izagirre probeerde een sprint nog te ontlopen, maar een ijzersterke Cort Nielsen had de touwtjes stevig in handen en liet het op een sprint aankomen. Daarin stond er geen maat op de Deen, die Astana de tweede etappezege op een rij bezorgde. Izagirre finishte als tweede voor Mollema.

De sprint om de elfde plaats werd ontsierd door een harde valpartij. Damien Howson viel en nam onder andere Serge Pauwels in zijn val mee. De Belg heeft waarschijnlijk zijn elleboog gebroken. Het peloton bolde op bijna een kwartier achterstand over de finishstreep en had in de slotfase van de etappe alvast een voorproefje genomen op de rustdag van maandag.

Uitslag 15e etappe Tour de France 2018:

1. Magnus Cort Nielsen (Astana) 4:25:52 uur
2. Ion Izagirre (Bahrain-Merida) +0
3. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +2
4. Michael Valgren (Astana) +29
5. Toms Skujins (Trek-Segafredo) +34
6. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) +34
7. Lilian Calmejane (Direct Energie) +34
8. Rafal Majka (BORA-hansgrohe) +37
9. Nikias Arndt (Sunweb) +2:31
10. Julien Bernard (Trek-Segafredo) +2:38

Uitslag en klassement

Share this post