Mitchelton-Scott heerst op de Etna

Mitchelton-Scott heerst op de Etna

De eerste bergrit in de Giro d’Italia 2018 is een groot succes geworden voor Mitchelton-Scott. Esteban Chaves bleef als enige vluchter uit een kopgroep van 28 over en kreeg in de laatste 700 meter van de Etna plots gezelschap van ploegmaat Simon Yates. Chaves mocht de rit winnen, terwijl Yates het roze veroverde van Rohan Dennis.

Chaves, Gesink en Oomen voorop

Het leek wel of iedereen mee wilde zitten in de vroege vlucht. Na een razendsnelle openingsfase lukte het 28 renners om weg te rijden uit het peloton. Daarbij zaten enkele opvallende namen, zoals Esteban Chaves, Sergio Henao, Robert Gesink, Sam Oomen en Jan Polanc, die vorig jaar op de Etna won. Alle ploegen van de klassementsmannen hadden een mannetje mee, behalve het BMC van leider Rohan Dennis en FDJ van Thibaut Pinot. Die ploegen zorgden ervoor dat de voorsprong van de 28 vluchters niet extreem opliep.

Onder aanvoering van Haig draaide de kopgroep de Etna op en bedroeg de voorsprong anderhalve minuut op het uitgedunde peloton. Toen het verschil terugliep naar bijna een minuut, versnelde Gesink en dunde hij de kopgroep nog verder uit. De Nederlander moest later passen en zag landgenoot Oomen wel aanhaken bij de overgebleven koplopers. Voor Giulio Ciccone van Bardiani-CSF lag het tempo te laag en ging hij er vandoor. Chaves sprong naar Ciccone toe en maakte met nog vijf kilometer te klimmen de aansluiting. Op jacht naar de ritzege én het roze.

Sterke Yates

Miguel Angel Lopez versnelde als eerste van de favorieten en kreeg Dumoulin mee. De tempoversnelling betekende de nekslag voor Dennis, die moest lossen en zijn trui kwijtraakte. Gesink werd even later ingerekend door het peloton en deed in dienst van George Bennett wat kopwerk. Hij haalde zijn oud-vluchtgenoten bij en liet zich vervolgens terugzakken. Met nog drie kilometer te gaan reden Domenico Pozzovivo, Simon Yates, Thibaut Pinot en George Bennett weg. Dumoulin liet eerst zijn ploeggenoot Oomen werken, maar dichtte vervolgens zelf het gat. Chaves reed op dat moment, met nog twee kilometer op de teller, twintig seconden voor de groep uit.

Terwijl onder andere Chris Froome terugkeerde bij het groepje van Dumoulin, versnelde plots Simon Yates. Pinot probeerde het tempo van Yates te volgen, maar tevergeefs. Binnen no-time maakte Yates het verschil met ploegmaat Chaves goed en nam hij de Colombiaan in de laatste honderden meters op sleeptouw. Een win-win situatie voor Mitchelton-Scott, want Chaves mocht de etappe winnen en Yates nam het roze over van Dennis. Pinot won op 26 seconden achterstand de sprint van de achtervolgers en finishte als derde. Dumoulin eindigde als achtste en verloor geen tijd op de overige concurrenten.

Uitslag 6e etappe Giro d’Italia 2018:

1. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) 4:16:11 uur
2. Simon Yates (Mitchelton-Scott) ,,
3. Thibaut Pinot (FDJ) + 26 seconden
4. George Bennett (LottoNL-Jumbo) ,,
5. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) ,,
6. Miguel Angel Lopez (Astana) ,,
7. Richard Carapaz (Movistar) ,,
8. Tom Dumoulin (Sunweb) ,,
9. Fabio Aru (UAE Emirates) ,,
10. Chris Froome (Sky) ,,

Uitslag

Share this post