Lawson Craddock de Tourheld van 2018

Lawson Craddock de Tourheld van 2018

De 26-jarige Lawson Craddock is bezig aan een indrukwekkende Tour de France. Niet vanwege zijn resultaten, maar wel door zijn doorzettingsvermogen. Zaterdag kwam de renner van EF Education First hard ten val en reed hij de allereerste etappe uit met een gescheurd schouderblad, maar opgeven? Ho maar! Een nieuwe wielerheld was geboren. Vandaag is het vrijdag de 13e en Craddock rijdt, jawel, met rugnummer 13.

Fight like hell

De Tour 2018 begon verre van ideaal voor de oud-renner van Giant-Alpecin. In de bevoorradingszone reed hij over een bidon heen en kwam hij hard in aanraking met het asfalt. Het gevolg: een scheur in zijn schouderblad, verwondingen in zijn gezicht en nog meer schaafwonden. Eigenlijk was het onverantwoord om door te rijden, maar voor de Amerikaan was opgeven simpelweg geen optie. ‘I’m going to fight like hell’, zei hij na de openingsrit tegen de aanwezige pers. En daarmee was het verhaal klaar: alle meningen en welgemeende adviezen gingen bij Craddock het ene oor in en het andere oor weer uit.

Craddock, die in 2017 een tijd aan de kant stond door overtraindheid, is bezig aan zijn derde seizoen bij EF Education First en werd dit jaar knap negende in de Amstel Gold Race. Hij ging als meesterknecht naar de Tour voor Rigoberto Uran, maar heeft nu nog maar twee doelen: overleven en geld ophalen voor een wielerbaan in zijn stad Houston. Craddock is een crowdfundingsactie gestart en zal na elke uitgereden etappe $100 overmaken, een bedrag dat hij ook van zijn social media-volgers vraagt. Inmiddels staat de teller al op meer dan vijftigduizend dollar en wordt dat alsmaar meer.

Is het wel verstandig?

Nu reist de vraag of het wel verstandig is om met een scheur in je schouder door te fietsen. Het herstel op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets gaat logischerwijs minder voorspoedig dan thuis op de bank. Niet voor niets staat Craddock stijf onderin het klassement en draagt hij de rode lantaarn, maar volgens de ploegarts van EF Education First is het niet nodig om je zorgen te maken over zijn gezondheid. “Hij zet zijn gezondheid niet op het spel”, liet hij eerder weten.

Collega’s hebben veel begrip en respect voor Craddock, maar zetten ook hun vraagtekens bij het doorrijden. “Misschien is het wel een idee om een neutrale arts te hebben, die kijkt of het nog verantwoord is om te starten”, oppert Koen de Kort bij de NOS. Journalist Thijs Zonneveld schrijft in zijn column: ‘wielrenners zijn mensen, maar ze proberen te vaak bovenmenselijk te zijn. Er wordt ze geleerd om door te zetten, om niet op te geven – maar er is een grens. Wat Craddock doet, is niet heldhaftig, het is onverantwoordelijk’.

Lawson Craddock 2018

Naar eigen zeggen gaat het elke dag een beetje beter met Craddock. Hij hoopt in de komende etappes zelfs een rol van betekenis te spelen voor Uran. De Tour de France is in ieder geval een Tourheld én Tourverhaal rijker. Voor Craddock is het vooral hopen dat de rustdag van maandag snel aanbreekt – en dat de kasseienrit van zondag op miraculeuze wijze geen doorgang vindt.

Share this post