Kruijswijk raakt podiumplek kwijt, Yates wint de Vuelta

Kruijswijk raakt podiumplek kwijt, Yates wint de Vuelta

Steven Kruijswijk is er in de laatste bergetappe van de Vuelta 2018 niet in geslaagd om zijn podiumplaats te verdedigen. Enric Mas en Miguel Angel Lopez reden op de laatste klim weg en bleven de andere klassementsmannen voor. Mas won de etappe ten koste van Lopez, Yates finishte op 22 seconden achterstand en is de officieuze winnaar van de Vuelta.

Mollema en De Gendt

Het was een spectaculair begin van de voorlaatste etappe. Er brak een strijd op twee fronten los: voor de bergtrui en voor het algemeen klassement. Thomas De Gendt sprokkelde op de eerste van zes beklimmingen vijf puntjes mee voor zijn grootste bedreiger Bauke Mollema, waarna hij ook op de Beixalis (tweede klim) als eerste bovenkwam. Ook op de volgende beklimmingen deed De Gendt goede zaken en verloor hij het rechtstreekse gevecht.

De strijd om het wit met blauwe bolletjes was dus beslist, maar de strijd om het rood allerminst. Nairo Quintana probeerde al vroeg in de etappe weg te rijden, waarna ook zijn landgenoot Miguel Angel Lopez het probeerde. Ze werden door de groep Yates weer teruggepakt, maar daar legden ze zich niet bij neer. Op de tweede passage van de Beixalis ging Quintana opnieuw in de aanval en kreeg hij later gezelschap van Lopez. Ze werkten goed samen en kregen in de afzink van de voorlaatste klim (Coll de la Comella, die voor de tweede keer werd opgereden) gezelschap van niemand minder dan klassementsleider Yates en Enric Mas, de nummer 4 in het klassement en grootste bedreiging voor Steven Kruijswijk.

Mas-Lopez tegen Kruijswijk

Op de slotklim reden Mas en Lopez weg van Yates en Quintana. Slecht nieuws voor Valverde en Kruijswijk, want hun tweede en derde plaats in het klassement raakten steeds verder uit het zicht. De voorsprong van Mas en Lopez liep zelfs op tot een minuut. Toen Valverde zelfs moet lossen uit de achtervolgende groep werd duidelijk dat er vooraan een wisseling van de wacht zou plaatsvinden. Kruijswijk moest het in zijn eentje opnemen tegen Mas en Lopez om zijn podiumplaats te verdedigen.

Valverde verloor met Quintana als motor steeds meer tijd, waanra ook Kruijswijk het lastiger kreeg en de minuut achterstand niet meer goedmaakte. Mas en Lopez reden steeds verder weg en mochten en passant ook de ritzege meepakken. Mas ging de sprint aan en was net iets sneller dan zijn Colombiaanse vluchtgenoot. Yates kwam op 22 seconden achterstand binnen en verzekerde zich van de eindwinst.

Kruijswijk finishte in het wiel van Kelderman en finishte op 1:15 minuut van de ritwinnaar.

Uitslag en Klassement

Share this post