Kruijswijk: ‘Je moet niet gaan dromen’

Kruijswijk: ‘Je moet niet gaan dromen’

Steven Kruijswijk staat er met nog zes Touretappes te gaan goed voor. Met zijn traditioneel sterke derde Tourweek in het verschiet is de kans op een podiumplaats erg groot. De Nederlander houdt echter beide benen op de grond en durft niet hardop te dromen. “Ik wil de komende dagen slechts proberen in de voor mij belangrijke ritten zo ver mogelijk van voren te eindigen.”

Weinig slechte dagen

Kruijswijk staat op 1:47 minuut van geletruidrager Julian Alaphilippe en op twaalf tellen van Geraint Thomas. In de derde week is Kruijswijk over het algemeen op zijn best, maar dat geeft natuurlijk geen garanties voor de komende week. “Ik heb een beetje een stempel gekregen van iemand die tijdens de slotfase van een etappekoers over drie weken op z’n best is. Mijn sterke punt is dat ik over het algemeen weinig slechte dagen meemaak”, zei Kruijswijk op de rustdag in Nîmes tegen het ANP.

“Dat heb je nodig, wil je meedoen in een klassement. Je moet je dagen beperken waarop je minder bent, en toeslaan op dagen waarop anderen wel minder zijn. Dat heeft dan niet zozeer te maken met het feit dat ik dan beter ben, maar dat de concurrentie minder kan”, legt hij uit.

Twee weken sterk

Kruijswijk weet niet of dat stempel helemaal terecht is. “Vaak wordt er gezegd dat ik de eerste weken niet goed genoeg ben geweest. Dat is nu niet aan de orde: ik ben de eerste twee weken al sterk geweest, en bovendien, ik sta de hele Tour al in de top tien.”

Van het geel dromen doet de kopman van Jumbo-Visma niet. “Nee, dat is niet het geval. De rit naar de Tourmalet was een superdag, ook hoe we als ploeg reden. Ik zelf eindigde als derde in de etappe. Dat was goed voor het vertrouwen. Alleen zag je dat de dag erna andere renners weer beter waren dan ik. Ik wil de komende dagen slechts proberen in de voor mij belangrijke ritten zo ver mogelijk van voren te eindigen. Je moet niet gaan dromen met nog een week te gaan.”

Share this post