Kruijswijk eindigt als derde: ‘Ik denk dat ik trots mag zijn’

Kruijswijk eindigt als derde: ‘Ik denk dat ik trots mag zijn’

Steven Kruijswijk gaat de Tour de France 2019 als derde beëindigen. De Nederlander passeerde op de voorlaatste dag Julian Alaphilippe en pareerde een late aanval van Emanuel Buchmann. “Ik denk dat ik heel erg trots mag zijn”, zei hij na afloop voor de camera van de NOS.

Blij om Parijs binnen te rijden

Kruijswijk kon in de ingekorte etappe rekenen op de steun van zijn ploeggenoten. Nadat eerst Amund Grondahl Jansen het tempo verzorgde, namen daarna George Bennett en Laurens De Plus het over. Het hoge tempo van De Plus zorgde ervoor dat Alaphilippe met nog dertien kilometer klimmen moest lossen. De voorsprong op de Fransman groeide uiteindelijk tot drie minuten.

Buchmann probeerde de podiumplaats van Kruijswijk nog af te pakken, maar slaagde er niet in om de achterstand van 27 seconden goed te maken. Als achtste op 25 tellen van ritwinnaar Vincenzo Nibali passeerde de kopman van Jumbo-Visma de meet. “Ik zal heel erg blij zijn als ik morgen Parijs binnenrijd. Dit is waar ik voor kwam en ik denk dat ik heel trots mag zijn op mijn prestatie.”

Ook Laurens De Plus is trots op zijn kopman. De Belg had een groot aandeel in de derde plaats van de Nederlander. “Het is hem echt gegund, hij werkt hier heel hard voor.” Ook Wout Poels is tevreden. “Dit is mooi. Mijn ploeggenoten worden eerste en tweede, en mijn buurman Steven derde. Ik weet hoe hard hij ervoor werkt, dus het is hem gegund.”

Steven Kruijswijk 2019Voor Kruijswijk is het zijn eerste podiumplaats in een grote ronde. Jarenlang richtte hij zich volledig op de Giro d’Italia. In 2016 was hij hard op weg om die ronde te winnen, maar een val tegen een sneeuwwand zorgde voor misschien wel de grootste teleurstelling in zijn carrière. Na een kwakkelaar in 2017 (waarin hij wel 9de werd in de Vuelta) keerde hij in 2018 succesvol terug in de Tour. Hij werd – in de schaduw van Tom Dumoulin – vijfde. Een paar maanden later werd hij vierde in de Vuelta.

Met zijn podiumplaats volgt hij Tom Dumoulin als laatste Nederlander op het podium op. Een ongekende luxe, want voor Dumoulin was Erik Breukink in 1990 de laatste landgenoot op het podium in Parijs.

Share this post