Kruijswijk doet uitstekende zaken: ‘De ploeg is goed, maar ik ook’

Kruijswijk doet uitstekende zaken: ‘De ploeg is goed, maar ik ook’

Voor Jumbo-Visma mag de Tour de France nog dagen zo doorgaan. Na de winst in de openingsrit pakte de Nederlandse formatie ook de zege in de ploegentijdrit. Mike Teunissen is nog steviger leider, maar in zijn kielzog doet ook Steven Kruijswijk uitstekende zaken. Hij pakte in Brussel veel tijd op zijn concurrenten en klom naar de derde plaats in het klassement. “Dit is een heel dikke bonus voor mij als klassementsrenner.”

Steviger geel, wit voor Wout

De 27,6 kilometer lange ploegentijdrit werd afgewerkt in een tijd van 28:57 minuten, goed voor een gemiddelde van 57,2 km/h. De samenwerking verliep perfect en lange tijd kon iedereen zijn wagonnetje aanhaken. Na tien minuten moest Dylan Groenewegen – die nog met de naweeën kampte van zijn val – lossen. “Het is geen businnes class als je in het wiel van Tony Martin zit”, zei hij na afloop. Lachend passeerde hij de meet toen hij hoorde dat zijn ploeg had uitgehaald.

Lees ook

Jumbo-Visma slaat ook toe in ploegentijdrit, Teunissen steviger leider

Wout van Aert nam de witte jongerentrui over van Caleb Ewan en kan maandag een gooi naar het geel doen. De Belg staat tweede en vindt in de rit van Binche naar Épernay een parcours op maat. Met zijn vijven staan de renners van Jumbo-Visma in de top vijf van het algemeen klassement: Teunissen, Van Aert, Kruijswijk, Tony Martin en George Bennett. Uiteraard is de belangrijkste man Kruijswijk. “Het resultaat vertelt dat de ploeg heel sterk is, maar ik zelf ben dat evengoed. Voor het verdere verloop van de Tour zegt dit niet heel veel, al is het mooi dat ik twintig seconden pak op de nummer twee in de daguitslag. Maar dat kan de komende dagen ook weer anders zijn”, aldus de kopman tegen het ANP.

‘Als je erin gelooft, kan het ook’

“We waren het hele seizoen als ploeg al redelijk gefocust op de ploegentijdrit en wisten op basis van eerdere resultaten dat we een kans maakten. Alleen, dit is de Tour en daarin verschijnt iedereen super aan de start. Gaaf dat we het zo kunnen afmaken”, vertelt een trotse Kruijswijk. “Deze overwinning geeft wel aan dat we allemaal op scherp staan en voor de winst durven te gaan. Als je erin gelooft, kan het ook. In het verleden ging het weleens mis, maar vandaag liep alles perfect.”

Dat klopt. In de tijd dat Jumbo-Visma nog door het leven ging als Belkin verliepen de ploegentijdritten lang niet altijd perfect. De laatste jaren is er flink wat veranderd, met als hoogtepunt van de transitie de overwinning in de Tour. Oud-prof Mathieu Heijboer bemoeit zich al jaren met het project en is uiteraard blij met de ontwikkelingen. “Het kan nog beter, maar ik weet even niet hoe.. Ze kunnen improviseren, ze kunnen anticiperen, ze weten allemaal wat ze moeten doen. En dat is wel het gevolg van de totstandkoming van een langdurig project op dit gebied.”

Teunissen droomt

Morgen gaat de droom van Teunissen dus nog even verder. “Zaterdag had ik nog het gevoel dat ik droomde, maar vandaag moest de knop om. We zijn supersnel gestart en naar de finish gevlogen”, zegt Teunissen, die vooral zijn ploegmaat Martin dankbaar is. De Duitser raakte bij Katusha een beetje in de vergetelheid, maar is bij Jumbo-Visma weer helemaal opgebloeid. “Hij is cruciaal voor dit resultaat. Het resultaat van vandaag vind ik vooral zo mooi omdat het iets is van de hele ploeg. Hier is jaren voor gewerkt.”

Jumbo-Visma

Share this post