Kristoff schiet op de Champs-Élysées eindelijk raak

Kristoff schiet op de Champs-Élysées eindelijk raak

De 105e Tour de France is definitief gewonnen door Geraint Thomas. In de afsluitende etappe naar Parijs zag de Brit in een massasprint Alexander Kristoff winnen. De Noor bleef in een mooie sprint John Degenkolb en Arnaud Démare voor.

Late uitval Lampaert

Het eerste gedeelte van de slotetappe was zoals altijd lachen, gieren en brullen voor de renners. Er werd gelachen, handen geschud en champagne gedronken door de winnende Sky-ploeg. Gelukkig was Parijs al in zicht en draaide Sylvain Chavanel als eerbetoon aan zijn achttiende en tevens laatste Tourdeelname als eerste de Champs-Élysées op. Daarna gingen Silvain Dillier (AG2R), Michael Schär (BMC), Taylor Phinney (EF Éducation First), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert), Damien Gaudin (Direct Energie) en Nils Politt (Katusha-Alpecin) in de aanval.

De ploegen van Démare, Laporte en Sagan hielden de zes aanvallers in het zicht, waardoor een koninklijke sprint zo goed als een feit was. Politt begon met een lichte voorsprong op het peloton aan de slotronde, maar werd in de laatste zes kilometer teruggepakt. Met nog twee kilometer te gaan reden Daniel Oss en Yves Lampaert weg. De Belg kwam als laatste door de slotbocht en leek heel even voor een stunt te zorgen, maar zijn landgenoot Jasper Stuyven piloteerde John Degenkolb op de finishstreep af en zorgde ervoor dat zijn mede-Belg werd ingerekend. Kristoff ging vervolgens van ver aan en bleef Degenkolb en Démare nipt voor.

Eindzege Thomas

Thomas finishte omring door zijn ploeggenoten veilig in het peloton en wint voor de eerste keer een grote ronde. Tom Dumoulin eindigt als tweede en zorgt na 28 jaar weer voor een Nederlander op het eindpodium. Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome maakt het podium compleet.

Share this post