King wint eerste bergetappe, Kwiatkowski blijft leider

King wint eerste bergetappe, Kwiatkowski blijft leider

De eerste Vuelta-etappe met aankomst bergop is gewonnen door Ben King. De renner van Dimension Data was in een sprintje sneller dan vluchtmakker Nikita Stalnov. De moegestreden Pierre Rolland kwam net tekort en finishte als derde.

Boom in de aanval

Lars Boom viel vooralsnog niet in positieve zin op deze Vuelta, maar bracht daar vandaag verandering in. De LottoNL-Jumbo-renner zat mee in de vlucht van de dag en reed de hele dag voorop. Hij overleefde meerdere beklimmingen, maar moest op de slotklim als een van de eerste renners lossen uit de oorspronkelijke groep van negen.

De slotklim van meer dan twaalf kilometer naar Alfacar was het signaal voor Jelle Wallays, Nikita Stalnov en Ben King om te versnellen. De op papier beste klimmers Pierre Rolland en Luis Angel Maté reageerden aanvankelijk niet, maar op het moment dat Stalnov en King (Wallays was gelost) bijna een minuut voorsprong hadden, reageerde Rolland. Hij kwam dichterbij, maar Stalnov en King gaven zich niet gewonnen. Het peloton onder leiding van LottoNL-Jumbo reed op dat moment op meer dan vijf minuten en deed niet mee voor de ritwinst.

Pokeren op niveau

King nam in de slotkilometer niet meer over en speelde het hard. Rolland kon zelfs bijna terugkeren, maar met amper 200 meter te rijden versnelde King en bleef hij Stalnov met speels gemak voor. Rolland finishte als derde.

Simon Yates sprong met nog drie kilometer te gaan weg uit het uitgedunde peloton en finishte 28 seconden voor de groep van klassementsleider Kwiatkowski. Ook Emanuel Buchmann, Miguel Angel Lopez en Alejandro Valverde pakten tijd terug, maar de Pool van Sky blijft met amper zeven seconden voorsprong op Buchmann leider. Ilnur Zakarin en Bauke Mollema verloren vandaag veel tijd.

Uitslag 4e etappe Vuelta a España 2018
1. Ben King (Dimension Data) 4:33:12 uur
2. Nikita Stalnov (Astana) + 2 seconden
3. Pierre Rolland (EF Education First) + 13 seconden
4. Luis Angél Maté (Cofidis) + 1:08 minuut
5. Ben Gastauer (AG2R) + 1:39 minuut
6. Jelle Wallays (Lotto-Soudal) + 1:57 minuut
7. Oscar Cabedo (Burgos-BH)  + 2:24 minuten
8. Simon Yates (Mitchelton-Scott) + 2:48 minuten
9. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) + 2:50 minuten
10. Miguel Angel Lopez (Astana) + 3:07 minuten

Uitslag en klassement

Share this post