Kans groot dat Froome ‘gewoon’ meedoet aan de Tour

Kans groot dat Froome ‘gewoon’ meedoet aan de Tour

Volgens UCI-voorzitter David Lappartient is de kans groot dat Chris Froome op 7 juli aan de start verschijnt van de Tour de France 2018. De Fransman is bang dat er voor de Tourstart geen besluit is genomen en hij dus gewoon mag koersen.

Moeilijke zaak

In een interview met Le Parisien geeft Lappartient, die in september 2017 werd benoemd tot nieuwe voorzitter van de internationale wielerbond, aan dat het voor de wielerfan lastig is om te begrijpen dat Froome gewoon mag rijden. “Zij vragen zich af: ‘wat zijn ze bij de UCI allemaal aan het doen? Er zit geen schot in de zaak’. Maar deze zaak is complexer dan anderen.”

Tijdens de Vuelta van 2017 werd er een te hoge hoeveelheid Salbutamol in het lichaam van Froome gevonden. Een maand later, op de dag van het WK tijdrijden, werd Froome op de hoogte gebracht van zijn positieve test en kwam het nieuws vervolgens (onwelwillend) naar buiten. Al langer dan een half jaar probeert Froome met een heel leger aan advocaten en deskundigen te bewijzen dat hij geen doping heeft gebruikt, maar dat duurt volgens Lappartient al te lang en is slecht voor het imago van de wielersport. “Voor de wielerfans betekent een positieve dopingtest van Froome natuurlijk gelijk dat hij aan de doping heeft gezeten. Dat het nu zo lang duurt, is niet goed voor de sport.”

1500 pagina’s dik rapport

Zijn tweede etappeoverwinning in de Giro deed Froome’s geloofwaardigheid niet veel goeds, maar ondanks alles mikt hij na winst in de Giro nu op zijn vijfde Tourzege. Lappartient denkt dat Froome gewoon aan de start verschijnt en zegt er nauwelijks iets aan te kunnen doen. “Het is zijn intentie om te starten. Als de zaak dan nog niet is afgerond, moeten we dan accepteren.”

Zolang er geen besluit is genomen mag Froome gewoon koersen. Op het bureau van de UCI ligt een 1500 pagina’s dik wetenschappelijk rapport dat de bond moet doorpluizen, alvorens er een beslissing kan worden genomen. “We moeten deze procedure accepteren en zowel de rechten van Chris Froome als die van ons accepteren.”

Share this post