Iturria boekt in thuisstreek zijn grootste zege uit carrière

Iturria boekt in thuisstreek zijn grootste zege uit carrière

De elfde Vuelta-etappe is verrassend gewonnen door Mikel Iturria. De 27-jarige renner van het kleine Euskadi-Murias toonde zich na een spannende finale de sterkste van een kopgroep van veertien. Voor Iturria is het zijn grootste overwinning uit zijn carrière.

Kansen voor aanvallers

Met drie klimmetjes op het menu was de elfde etappe te licht voor de klassementsmannen en te zwaar voor de sprinters. Daarom kregen de aanvallers alle ruimte. Een grote kopgroep van veertien man wist in de 180 kilometer lange etappe weg te rijden en kreeg een vrijgeleide van de mannen van Jumbo-Visma, met in hun midden de nieuwe leider Primoz Roglic.

Met nog twintig kilometer te rijden ging Mikel Iturria er alleen vandoor. De renner van Euskadi kende de wegen, want de Bask reed in zijn thuisstreek. Een achtervolgend groepje van vijf man deed er alles aan om de eenzame leider in te rekenen, maar in de vlakke slotkilometers hield Iturria knap stand. Met nog twee kilometer te gaan leek Iturria de winst binnen te slepen, maar toen kwamen de geniepige achtervolgers plots sterk opzetten. Het verschil was onder de vod minder dan vier seconden, maar toch wist Iturria stand te houden.

Na 4 uur en 36 minuten koersen mocht Iturria voor de eerste keer dit seizoen het zegegebaar maken. Zijn landgenoot Jonathan Lastra won op zes tellen achterstand de sprint van de achtervolgers, dat deed hij voor Lawson Craddock, Damien Howson, Francois Bidard en Amanuel Ghebreigzhagier. Het peloton rolde op zo’n twintig minuten achterstand binnen. In het klassement verandert er niets.

Share this post