Ineos-ploegleider: ‘We hebben twee kaarten om te spelen’

Ineos-ploegleider: ‘We hebben twee kaarten om te spelen’

Het werkt niet om met meerdere kopmannen in één team te rijden. Kijk de uitslagen van bijvoorbeeld Movistar er maar op na: niet Alejandro Valverde, Nairo Quintana of Mikel Landa zorgde daar de laatste jaren voor het beste resultaat in een grote ronde, maar de iets mindere god Richard Carapaz. Bij Ineos hebben ze door het afhaken van Chris Froome een probleem minder, al hadden ze de viervoudig winnaar natuurlijk graag aan het vertrek zien staan.

Bernal en Thomas

Ineos, de opvolger van Sky, zou met drie absolute toprenners aan de Tour beginnen. Zou, want Froome kwam bij het verkennen van een tijdrit in de Dauphiné hard ten val en werd in één klap uitgeschakeld voor de Tour. Vorig jaar begon Sky ook met Froome als absolute kopman, maar maakte bergop Bernal de sterkste indruk. Niet de Colombiaan ging er uiteindelijk met de eindoverwinning vandoor, maar de eveneens sterke Thomas. Dit jaar zijn ze allebei weer van de partij en worden ze door de kenners aangeduid als topfavorieten.

Bernal heeft wel een streepje voor op Thomas. De Colombiaan zou als kopman uitgespeeld worden in de Giro, maar door een val tijdens training werd hij – net als Froome voor de Tour – uitgeschakeld. Sleutelbeenbreuk. Achteraf komt het wel goed uit, want door het wegvallen van Froome beschikt Ineos nu alsnog over de topfavoriet. Ploegleider Nicholas Portal kijkt erg uit naar de 106e Tour en blijft onverminderd ambitieus. “We zijn Chris kwijtgeraakt, maar hebben nog altijd twee geweldige kaarten om te spelen. Thomas was vorig jaar ongetwijfeld de sterkste en won de Tour. En dan hebben we ook nog Bernal. We hebben een ijzersterke ploeg”, zegt hij tegen Cyclingnews.

Oppassen geblazen

Portal waarschuwt zijn renners voor de openingsweek. Op papier zijn de eerste etappes niet zwaar, maar een foutje is snel gemaakt. “Je moet vanaf het begin goed zijn. Op de tweede dag is al de ploegentijdrit, dus de ploeg moet in zijn algemeen al sterk zijn. Op die dag wil je geen tijdsverlies aan je broek krijgen, want dit is dé dag dat je als ploeggenoot van waarde kunt zijn voor je kopman. Een paar dagen later is er al de aankomst op La Planche de Belles Filles. Het is een nieuwe finish (een kilometer langer), dus in combinatie met de ploegentijdrit zijn er al flink wat tijdsverschillen ontstaan.”

Lees ook

Het Officiële Tour de France Pakket 2019

Team Ineos gaat voor de zevende eindoverwinning in acht jaar tijd. “De Tour is altijd zwaar, en dat jaar zal dat niet anders zijn. Het wordt dit jaar nog lastiger om te winnen. De ploegen en renners worden elk jaar sterker, dus het wordt geen makkelijke opgave. Al met al denk ik dat de route ons wel ligt. Er liggen flink wat aankomsten bergop op ons te wachten. Dat, in combinatie met de hoogte, ligt ons wel.”

Geraint Thomas 2019

Share this post