Indrukwekkende De Gendt: ‘Ik had vandaag wonderbenen’

Indrukwekkende De Gendt: ‘Ik had vandaag wonderbenen’

Thomas De Gendt schreef zaterdagmiddag geschiedenis. De ritoverwinning van Dylan Teuns was voor de Belgen al erg mooi, maar De Gendt deed daar een schepje bovenop. Na 200 kilometer in de aanval gereden te hebben bleef hij iedereen in Saint-Étienne voor. “Ik had vandaag echt wonderbenen. Dit had ik niet verwacht.”

Op het lijf geschreven

De Gendt maakte samen met Niki Terpstra, Ben King en Alessandro De Marchi deel uit van de kopgroep. Alleen De Marchi kon het tempo van De Gendt bergop volgen, waarna ze tot de slotklim samen voor het peloton – waarin door EF Education First en Astana flink tempo werd gemaakt – uitbleven. Op die klim versnelde de Belg en liet hij De Marchi achter alsof het een amateur was.

Het verschil met het peloton bedroeg voor de 1,9 kilometer lange, steile klim slechts een minuut. Na een aanval van Julian Alaphilippe met Thibaut Pinot in zijn kielzog leek De Gendt een muis voor de kat, maar hij hield knap stand. Het verschil werd soms iets kleiner, maar telkens kon De Gendt uit zijn kleine teen nog zijn reservevoorraad aanspreken. Na een ongekende solo (inclusief alle berg-, tussensprintpunten en de prijs van de strijdlust) mocht hij het zegegebaar maken. “Deze etappe was mij op het lijf geschreven.”

Ventoux

“Aanvankelijk twijfelde ik wel, want het groepje was met vier man niet groot en we kregen ook niet heel veel voorsprong. Het ging dus niet heel makkelijk, maar ik voelde me wel wel steeds heel goed. Op een gegeven moment was onze voorsprong weer gegroeid naar 4 minuten en begon ik erin te geloven. De beklimmingen reden we op een goed tempo door en bergaf namen we wat meer risico. We crashten nog bijna”, aldus De Gendt tegen het ANP. Gelukkig bleef hij overeind en rondde hij de aanval meer dan succesvol af.

In 2016 won hij ook al een Touretappe. Op de Mont Ventoux bleef hij toen niemand minder dan Chris Froome voor, maar toch acht hij deze overwinning groter. ” Je vecht 200 kilometer lang met drie anderen en houdt uiteindelijk bij de finish 150 meter voorsprong over. Dat vind ik toch mooier dan een bergetappe winnen.”

Share this post