Impey verslaat Benoot in een sprint-à-deux op Franse feestdag

Impey verslaat Benoot in een sprint-à-deux op Franse feestdag

Daryl Impey heeft de negende Touretappe gewonnen. De Zuid-Afrikaans kampioen was in een sprint-à-deux veel te sterk voor Tiesj Benoot. Samen maakten ze deel uit van een kopgroep van vijftien dat het peloton ruim voor wist te blijven. Julian Alaphilippe blijft de drager van het geel.

Grote kopgroep

Op Quatorze Juillet trokken vijftien renners al vroeg in de etappe op avontuur. Ongetwijfeld hadden de Fransen hun zinnen gezet op de ontsnapping van de dag, maar slechts twee renners uit Frankrijk zaten mee: Romain Sicard (Total-Direct Energie) en Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic). De andere namen: Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Jèsus Herrada (Cofidis), Marc Soler (Movistar), Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), Simon Clarke (EF Education First), Jan Tratnik en Ivan Garcia (Bahrain-Merida), Oliver Naesen (AG2R), Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe), Nicholas Roche (Sunweb) en Tony Martin (Jumbo-Visma).

Het peloton, waar Alessandro De Marchi (CCC) hard ten val kwam en de ronde noodgedwongen moest verlaten, gaf de aanvallers de ruimte. Voor geletruidrager Julian Alaphilippe zaten er geen gevaarlijke klanten mee. De koplopers werkten goed samen, maar in de slotfase werd er logischerwijs meer naar elkaar gekeken. Pöstlberger reed lange tijd even voor de veertien andere renners uit, waarna met nog zo’n twintig kilometer te gaan de achtervolgende groep gehalveerd werd. Stuyven, Naesen, Benoot, Roche, Soler, Impey en Tratnik zaten aan de goede kant en begonnen met een kleine achterstand op Pöstlberger aan de Saint-Just, de laatste klim van de dag.

Steekspel

Op die klim werd Pöstlberger al snel gegrepen en kwamen Benoot, Roche en Impey als eerste boven. Stuyven, Naesen, Tratnik en Soler gingen in de achtervolging op het drietal, maar keken wel tegen een achterstand aan van vijftien seconden. Voor Roche werd een demarrage van Benoot hem fataal, waardoor alleen Benoot en Impey vooraan overbleven. Ondertussen viel thuisrijder Romain Bardet op ruim een kwartier van de leiders aan en kreeg hij even George Bennett en Richie Porte mee. Zijn aanval leidde niet tot succes.

Benoot en Impey slaagden erin om de achtervolgers voor te blijven. In Brioude eindigde het op een sprint en daarin was Benoot geen partij voor Impey. De Belg probeerde de Zuid-Afrikaan te verrassen door vroeg aan te gaan, maar Impey verschalkte hem zonder al teveel problemen. Tratnik won de sprint van de achtervolgers en werd derde.

Het peloton kwam op 16:25 minuten van de ritwinnaar over de finishstreep gebold. Julian Alaphilippe blijft leider.

Uitslag 9de etappe Tour de France 2019

1. Daryl Impey (Mitchelton-Scott) 4:03:12 uur
2. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) ,,
3. Jan Tratnik (Bahrain-Merida) + 10 seconden
4. Oliver Naesen (AG2R) ,,
5. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) ,,
6. Nicholas Roche (Sunweb) + 14 seconden
7. Marc Soler (Movistar) + 21 seconden
8. Ivan Garcia (Bahrain-Merida) + 1:50 minuut
9. Simon Clarke (EF Education First) ,,
10. Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic) + 2:42 minuten

Truien na de 9de etappe:

Geel: Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step)
Groen: Peter Sagan (BORA-hansgrohe)
Bollen: Tim Wellens (Lotto-Soudal)
Wit: Giulio Ciccone (Trek-Segafredo)
Ploegen: Trek-Segafredo
Strijdlust: Tiesj Benoot

Share this post