Groenewegen zet zegeteller op twee

Groenewegen zet zegeteller op twee

Dylan Groenewegen heeft de smaak van het winnen te pakken. De Nederlander won vrijdag al in Chartres en was vandaag opnieuw de sterkste. André Greipel finishte als tweede voor Fernando Gaviria, die tijdens de sprint een kopstoot gaf aan Greipel. Later werden zij door de jury gedeclasseerd.

Saaie etappe

De eerste aanval van de dag kwam op naam te staan van Marcus Burghardt. Een serieuze aanval was het niet van de renner van BORA-hansgrohe, want de Duitser ging na een plasje langs de kant van de weg staan en cynisch applaudisseren voor het ‘saaie’ peloton. Er vond geen enkele aanval plaats en het tempo lag enorm laag. Niet voor niets neemt de aandacht voor de Tour de France met het jaar meer af.

Fabien Grellier (Direct Energie) en Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) zorgden ervoor dat het tempo nog een beetje hoog kwam te liggen door te demarreren. Laurens ten Dam was de aanstichter van de aanval, maar de Sunweb-renner werd door zijn ploeg teruggeroepen. De Tourorganisatie had de achtste etappe vroeg ingepland, zodat het niet het WK voetbal (start 16:00 uur) in de weg zou zitten, maar daar werkte het peloton niet aan mee. Door het ontsnappen van Grellier en Minnaard werd de schade nog enigszins beperkt. Althans, bij de NOS konden ze de slotfase van de etappe niet meer uitzenden en gaven ze de voorkeur aan het WK voetbal en Wimbledon.

Opnieuw Groenewegen

Nadat er een valpartij in het peloton plaatsvond waarbij Daniel Martin betrokken was, werden de twee aanvallers in de laatste tien kilometer ingerekend. Philippe Gilbert probeerde de treintjes van de andere sprintploegen te ontregelen door aan te vallen, maar zijn poging strandde in schoonheid. Het draaide opnieuw op een sprint uit, die werd aangegaan door Peter Sagan. Groenewegen had het wiel gekozen van Greipel, die aan het bekvechten was met Gaviria en zelfs een kopstoot ontving. Groenewegen knalde de laatste honderd meter uit het wiel van de Duitser en won met overmacht de massasprint.

Dylan Groenewegen, André Greipel en Fernando Gaviria 2018

Lees ook

Jury zet Greipel en Gaviria terug in de uitslag

Greipel finishte als tweede voor Gaviria, die in allerijl nog Sagan voorbijreed. John Degenkolb werd vijfde voor Alexander Kristoff. Greg Van Avermaet blijft leider in het klassement, maar hem wacht zondag een zware kasseienetappe met aankomst in Roubaix.

Update: Greipel en Gaviria zijn door de jury teruggezet naar de 92e en 93e plaats.

Uitslag 8e etappe Tour de France 2018:

1. Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) 4:23:36
2. Peter Sagan (BORA-hansgrohe) ,,
3. John Degenkolb (Trek-Segafredo) ,,
4. Alexander Kristoff (UAE Emirates) ,,
5. Arnaud Démare (FDJ) ,,
6. Thomas Boudat (Direct Energie) ,,
7. Nikias Arndt (Sunweb) ,,
8. Mark Cavendish (Dimension Data) ,,
9. Yves Lampaert (Quick-Step) ,,
10. Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert) ,,

Uitslag en klassement

Share this post