Groenewegen voegt zich in illuster rijtje

Groenewegen voegt zich in illuster rijtje

Twee Touretappes op een rij winnen, het is maar weinig Nederlanders gegeven. Alleen Jan Raas en Joop Zoetemelk deden het, maar na vandaag mag ook de naam van Dylan Groenewegen aan dat rijtje toegevoegd worden. Hij zorgde er na veertig jaar voor dat er weer een Nederlandse dubbel gescoord werd.

Met dank aan de ploeg

In een doodsaaie rit pakte Groenewegen het wiel van André Greipel, die hij in de slotmeters passeerde en naar de tweede plaats verwees. Greipel had het in de sprint aan de stok met Fernando Gaviria, maar Groenewegen koos eieren voor zijn geld en reed er omheen. “De ploeg heeft me perfect gebracht. Ik zat in het wiel van Greipel. Toen die in aanraking kwam met Gaviria ben ik eromheen gereden”, blikt Groenewegen terug bij de NOS.

Dylan Groenewegen 2018

Lees ook

Groenewegen zet zegeteller op twee

De vaste gangmaker van Groenewegen, Timo Roosen, was in de slotfase betrokken bij een valpartij. Zonder de vaste lead-out wist Groenewegen toch zijn weg naar voren te vinden en rondde hij het werk van zijn ploeg (Antwan Tolhoek reed net als vrijdag bijna de hele dag op kop) af. “Het is elke keer lastig om mij in een goede positie te brengen, maar de ploeg doet dat perfect. Ze vertrouwen op mijn sprint.”

Hattrick?

Een hattrick zit er voor Groenewegen niet in. Zondag wacht een loodzware etappe met 22 kilometer aan kasseien en aankomst in Roubaix. Lars Boom won de laatste kasseienrit in de Tour, mogelijk kan Niki Terpstra het Nederlandse succes een vervolg geven.

Share this post