Giro d’Italia 2020 met 10 Nederlanders

Giro d’Italia 2020 met 10 Nederlanders

Zaterdag gaat de Giro van start en dit jaar doen er tien Nederlanders mee. Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en Sam Oomen mikken op een goed klassement, maar wie zijn de andere landgenoten? Wij stellen ze allemaal  aan je voor.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen tijdens een etappe? Volg hier de liveticker.

Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma)
Steven Kruijswijk 2020

Hij zou eigenlijk de Tour de France rijden samen met Primoz Roglic en Tom Dumoulin, maar door een valpartij in de Dauphiné zat Steven Kruijswijk plots met een schouderblessure opgezadeld. Een veelwinnaar is Kruijswijk niet, maar in 2016 was hij heel dicht bij een absolute topoverwinning. Het verhaal is inmiddels wel bekend: in gewonnen positie kwam de inmiddels 33-jarige renner in een sneeuwmuur ten val en raakte hij het roze kwijt. Kruijswijk finishte in die Giro van 2016 als vierde, zijn derde top-tien notering in de Italiaanse koers. Samen met Simon Yates, Geraint Thomas en Jakob Fuglsang behoort hij tot de topfavorieten. Het podium zit er dit jaar absoluut in, en misschien wel meer…

8e deelname
Belangrijke resultaten: 4e in 2016, 7e in 2015 en 8e in 2011

Wilco Kelderman (Sunweb)
Wilco Kelderman 2020
Voor Wilco Kelderman wordt het zijn laatste grote ronde in de kleuren van Sunweb. De 29-jarige renner rijdt volgend seizoen voor BORA-hansgrohe en hoopt nog één keer voor eigen kunnen te gaan in een grote ronde, want die zekerheid heeft hij waarschijnlijk niet bij de andere Duitse ploeg. Kelderman finishte al drie keer in de top tien van de Vuelta en werd in 2014 al zevende in de Giro. In de Tour wil het voor Kelderman niet echt vlotten, maar in de Giro en Vuelta gaat het een stuk beter. Wat kan hij dit jaar?

4e deelname
Belangrijkste resultaten: 7e in 2014, 17e in 2013

Sam Oomen (Sunweb)
Sam Oomen 2020

De tweede Nederlandse troef van Sunweb luistert naar de naam Sam Oomen. Ook hij vertrekt na dit seizoen naar een andere ploeg, want hij wordt volgend seizoen weer herenigd met Tom Dumoulin bij Jumbo-Visma. Voor een van de grootste Nederlandse talenten wordt het al zijn vierde grote ronde. Kan hij het beter doen dan zijn negende plaats in 2018? Toen reed hij vooral in dienst van Dumoulin, die zijn meerdere moest erkennen in Chris Froome.

3e deelname
Belangrijkste resultaat: 9e in 2018

Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma)
Antwan Tolhoek 2020

Voor Antwan Tolhoek wordt het zijn tweede Giro. De Zeeuw zal vooral in dienst moeten rijden van Kruijswijk en beschikt na Kruijswijk over de beste klimbenen in de ploeg van Jumbo-Visma. Een belangrijke taak is dus voor hem weggelegd: zo lang mogelijk mij zijn kopman blijven. Tolhoek reed in 2017 de Vuelta, deed in 2018 mee aan de Tour en reed vorig jaar ook de Giro.

2e deelname
Belangrijkste resultaat: 65e in 2019

Jos van Emden (Jumbo-Visma)
Jos van Emden 2020

Drie tijdritten staan er in de Giro op het programma, dus krijgt Jos van Emden ook drie kansen om net als in 2017 een rit te winnen. Met ook Filippo Ganna, Rohan Dennis en Victor Campenaerts op de startlijst zal het een lastig verhaal worden, maar een mooie klassering zit er hoe dan ook wel in. Van Emden moet net als onder andere Tony Martin kopman Kruijswijk op het vlakke veilig naar de finish loodsen. Aan ervaring geen gebrek; het wordt zijn negende deelname.

9e deelname
Belangrijkste resultaat: etappewinst in 2017 (tijdrit naar Milaan)

Koen Bouwman (Jumbo-Visma)
Koen Bouwman 2020

Jumbo-Visma start met vier Nederlanders, waaronder Koen Bouwman. De 26-jarige renner is een prima klimmer en won in 2017 niet voor niets een bergetappe in de Dauphiné. Voor het derde jaar op rij doet de Achterhoeker mee aan de Giro.

3e deelname
Belangrijkste resultaten: 50e in 2018, 41e in 2019

Martijn Tusveld (Sunweb)
Martijn Tusveld 2020

Afgelopen zondag verdedigde Martijn Tusveld nog de Nederlandse eer op het WK in Imola. Zes dagen later gaat hij namens Sunweb van start in zijn allereerste Giro. Hij reed al wel twee keer de Vuelta en finishte daarin vorig jaar als 26e. Tusveld is een allrounder en kan vooral veel betekenen voor zijn kopmannen Kelderman en Oomen.

1e deelname
Belangrijkste resultaat: n.v.t.

Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ)
Ramon Sinkeldam 2020

Hij zat dagenlang met Arnaud Démare opgesloten in een hotelkamer in het Midden-Oosten, dus zou je denken dat de band tussen Ramon Sinkeldam en zijn sprintkopman wel goed is. Ze kennen elkaar inmiddels door en door. Démare is een van de sterkste renners van het seizoen en deed onlangs niet mee aan de Tour de France omdat Groupama-FDJ alles zette op Thibaut Pinot, zonder succes. In de Giro krijgt hij enkele kansen op rotoverwinningen én de puntentrui. Sinkeldam moet hem samen met Jacopo Guarnieri naar de streep loodsen. Voor Sinkeldam wordt het zijn tweede deelname; vorig jaar zag hij Démare één rit winnen en tweede worden in de strijd om het paars.

2e deelname
Belangrijkste resultaat: 133e in 2019, ritwinst met Démare

Etienne van Empel (Vini-Zabù)
Etienne van Empel 2020

De onbekendste en verrassendste naam op de deelnemerslijst is die van Etienne van Empel. De 26-jarige renner doorliep zijn opleiding bij Rabobank en koerste van 2015 tot en met 2018 bij Roompot. Sinds 2019 komt Van Empel uit voor Neri Sottoli, nu bekend als Vini-Zabù. Door middel van een wildcard zijn ze toegelaten tot de Giro en met Giovanni Visconti (37) hebben ze iemand die ongetwijfeld een paar keer mee zal zitten in de vlucht van de dag. Aan Van Empel de taak om zich te tonen.

Debuut in een grote ronde


Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen tijdens de etappes? Volg dan hier de liveticker

Share this post