Giro d’Italia 2018 – Voorbeschouwing puntenklassement

Giro d’Italia 2018 – Voorbeschouwing puntenklassement

De Giro d’Italia 2018 heeft veel meer te bieden dan alleen de roze trui. Voor de sprinters is de paarse trui heilig, voor de jongeren is de witte trui een doel en voor de berggeiten is de blauwe trui een mooie beloning. Vandaag blikken we vooruit op de paarse trui, ook wel bekend als de puntentrui. Wie wint hem dit jaar?

Maglia Ciclamino

De maglia ciclamino wordt gedragen door de coureur met de meeste punten op zak. Die zijn te verdienen op de finishlijn van elke etappe en bij de tussensprints. De etappes zijn in drie categorieën ingedeeld. In vlakke ritten rijden de eerste vijftien coureurs in de punten, 50 voor de dagwinnaar en 1 voor de nummer twintig. In heuveletappes wordt de top tien beloond (25 tot 1 punt), net als in grote bergritten (15 tot 1 punt).

Historie

In 1966 werd de puntentrui in de Giro d’Italia geïntroduceerd. Met uitzondering van de jaren 1967, 1968 en 2010 tot en met 2016 was de puntentrui altijd paars. Speciaal voor de honderdste Giro-editie werd de rode puntentrui vorig jaar vervangen door het traditionele paars. Fernando Gaviria won toen die trui.

Francesco Moser en Giuseppe Saronni hebben de meeste eindoverwinningen in het puntenklassement op hun naam staan: allebei vier. Johan van der Velde won driemaal het puntenklassement en is de enige Nederlander die het klassement wist te winnen. De laatste keer dat een landgenoot in de top drie finishte dateert alweer van 1989, toen werd Erik Breukink derde.

Lees ook

Voorbeschouwing Giro d’Italia 2018

Een blik op de erelijst leert ons dat iedereen de puntentrui kan winnen. Of beter gezegd: kon winnen. Deze eeuw waren behalve topsprinters als Mario Cipollini en Alessandro Petacchi ook hardrijders als Paolo Bettini en klimmers als Gilberto Simoni, Cadel Evans, Danilo Di Luca, Alberto Contador en Joaquim Rodriguez succesvol. Di Luca, Contador en Petacchi moesten echter allen hun overwinning inleveren wegens dopinggebruik.

Mario Cipollini 2002

De laatste jaren zijn de sprinters weer aan zet, mede door een verandering van het puntensysteem. In 2013 won Mark Cavendish, waarna ook Nacer Bouhanni, Giacomo Nizzolo (2015 en 2016) en Gaviria succesvol waren. Opvallend: zij zijn er allemaal dit jaar niet bij.

Laatste winnaars:
2017: Fernando Gaviria
2016: Giacomo Nizzolo
2015: Giacomo Nizzolo
2014: Nacer Bouhanni
2013: Mark Cavendish
2012: Joaquim Rodriguez
2011: Michele Scarponi
2010: Cadel Evans
2009: Denis Menchov
2008: Daniele Bennati

Favorieten
Wie zijn dan de favorieten voor het puntenklassement bij afwezigheid van eerdergenoemde renners? Dan moeten we zoeken in het kamp van de sprinters, want liefst zeven etappes zijn aangeduid als sprintetappe. Elia Viviani is op papier de snelste man aan het vertrek en daardoor de grootste kanshebber. Viviani won in zijn carrière slechts één etappe in een grote ronde en zal dat ongetwijfeld willen verdubbelen. Dan moet hij wel afrekenen met Sam Bennett en Sacha Modolo, die op papier zijn grootste concurrenten zijn. Bennett finishte vorig jaar vijf keer bij de beste drie in een sprint en eindigde als derde in het puntenklassement. Modolo won in zijn loopbaan al twee Giro-etappes en werd in 2015 en 2016 derde in het klassement.

Elia Viviani 2018

Andere sprinters die kans maken op de trui zijn Niccolo Bonifazio, Andrea Guardini en onze eigen Danny van Poppel. Mochten de sprinters het volledig laten afweten en Rome niet halen, dan maken de klassementsrenners Tom Dumoulin, Chris Froome en Fabio Aru een kans. Dan moet het echter wel héél raar lopen..

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Elia Viviani
*** Sam Bennett, Sacha Modolo
** Andrea Guardini, Niccolo Bonifazio, Danny van Poppel
* Jakub Mareczko, Manuel Belletti, Kristian Sbaragli, Ryan Gibbons, Jens Debusschere, Jürgen Roelandts


We hebben alles over de Giro voor je verzameld op fietsen/" 7136 target="_self">fiets.nl/giro. Je vindt hier de deelnemende renners en teams, de klassementen en uitslagen, het etappe-overzicht en tijdens de etappe’s een liveticker met het laatste nieuws.


Share this post