Giro d’Italia 2018 – Voorbeschouwing bergklassement

Giro d’Italia 2018 – Voorbeschouwing bergklassement

De Giro d’Italia 2018 heeft veel meer te bieden dan alleen de roze trui. Voor de sprinters is de paarse trui heilig, voor de jongeren is de witte trui een doel en voor de berggeiten is de blauwe trui een mooie beloning. Vandaag blikken we vooruit op de blauwe trui, ook wel bekend als de bergtrui. Wie volgt Mikel Landa op?

Maglia Azzurra
De maglia azzurra is het tricot voor de beste klimmer. Op elke top van een gecategoriseerde klim liggen punten te wachten. De hoeveelheid punten is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de beklimming. Categorie 1 is het zwaarst en de eerste acht renners die de top bereiken, krijgen punten (35 tot 1 punt). Op een klim van de tweede categorie rijden zes man in de punten (15 tot 1), bij de derde categorie vier man (7 tot 1) en bij de vierde categorie drie coureurs (3 tot 1).

De Cima Coppi (hoogste punt van de Giro) ligt dit jaar op de Colle delle Finestre (18,5 kilometer à 9,2%). Diegene die als eerste boven komt verzamelt liefst 45 punten en slaat een belangrijke slag in het bergklassement, als dat na negentien etappes nog niet beslist is. In totaal staan er 39 gecategoriseerde beklimmingen op het programma van de Giro, waarvan negen van eerste categorie.

Mikel Landa 2017

Historie
De bergtrui werd al in 1933 in het leven geroepen, dat is zo’n dertig jaar eerder dan de puntentrui. Alfredo Binda was de eerste bergtruiwinnaar en daarna nam zijn landgenoot Gino Bartali de regie over. Bartali won liefst zeven keer de bergtrui en is daarmee nog altijd op eenzame hoogte recordhouder. Een Nederlander was nog nooit succesvol, al eindigden Johan van der Velde en Steven Kruijswijk wel als derde.

Fabian Wegmann, José Rujano, Matthew Lloyd, Matteo Rabottini en Julian Arredondo; ze wonnen allemaal het bergklassement in de 21e eeuw. Een klassementsrenner was de laatste jaren nauwelijks succesvol in het nevenklassement. Nadat er Italiaanse klimmers als Leonardo Piepoli, Stefano Garzelli, Rabottini, Stefano Pirazzi en Giovanni Visconti zegevierden, was in zowel 2016 als 2017 een Spanjaard de sterkste. Tweemaal kwamen ze uit het Sky-kamp: Mikel Nieve en Mikel Landa. Vorig jaar was het zelfs een volledig Spaanse aangelegenheid met ook Luis Léon Sanchez en Omar Fraile op het podium.

Maarten Tjallingii 2016
Maarten Tjallingii veroverde in 2016 in eigen land de bergtrui.

De trui was tot 2012 groen, maar heeft nu de blauwe kleur.

Laatste winnaars bergtrui Giro d’Italia:
2017: Mikel Landa
2016: Mikel Nieve
2015: Giovanni Visconti
2014: Julian Arredondo
2013: Stefano Pirazzi
2012: Matteo Rabottini
2011: Stefano Garzelli
2010: Matthew Lloyd
2009: Stefano Garzelli
2008: Vasil Kiryienka

Favorieten
Een echte favoriet voor de bergtrui is er dit jaar niet. Waar je de afgelopen jaren steevast een Italiaanse klimmer aan kon wijzen als topfavoriet, daar doen ze nu nauwelijks mee. De tijd van Garzelli, Pirazzi, Di Luca en Visconti ligt achter ons, al is laatstgenoemde er wel gewoon bij. Nee, de favorieten komen uit Colombia. Mocht Miguel Angel Lopez er niet in slagen om een goed klassement te rijden, dan is de kans aanwezig dat hij zich op etappeoverwinningen en het bergklassement gaat richten.

Miguel Angel Lopez 2018

Esteban Chaves en Jarlinson Pantano zijn twee andere Colombianen die kans maken, en wat te denken van Darwin Atapuma en Carlos Betancur (al staat er achter zijn naam altijd een dik vraagteken). Betancur’s ploegmaat Richard Carapaz uit Venezuela heeft het ook zeker in zich om de bergtrui te winnen. Helemaal omdat Movistar zonder echte kopman start en hij niet hoeft te knechten voor een Mikel Landa, Alejandro Valverde of Nairo Quintana.

Is er dan helemaal geen Italiaanse kanshebber? Jawel, Fabio Aru. De renner van UAE Emirates gaat voor een goed klassement, maar mocht dat niet lukken is de bergtrui een mooie troostprijs. Ook Giulio Ciccone (Bardiani-CSF) en Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) maken kans. Echter, de kans is groot dat de winnaar van het bergklassement hier niet eens tussen staat…

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
*** Miguel Angel Lopez, Fabio Aru
** Darwin Atapuma, Richard Carapaz, Giulio Ciccone
* Luis Léon Sanchez, Domenico Pozzovivo, Jarlinson Pantano

Lees ook

Voorbeschouwing Giro d’Italia 2018


Fernando Gaviria 2017

Lees ook

Giro d’Italia 2018 – Voorbeschouwing puntenklassement


We hebben alles over de Giro voor je verzameld op fietsen/" 7136 target="_self">fiets.nl/giro. Je vindt hier de deelnemende renners en teams, de klassementen en uitslagen, het etappe-overzicht en tijdens de etappe’s een liveticker met het laatste nieuws.


Share this post