Giro 2019: Viviani gediskwalificeerd, Gaviria wint de sprint

Giro 2019: Viviani gediskwalificeerd, Gaviria wint de sprint

Fernando Gaviria heeft de derde etappe in de Giro d’Italia gewonnen. Elia Viviani drukte zijn wiel als eerste over de meet, maar werd later gediskwalificeerd. Hij hinderde zijn landgenoot Matteo Moschetti. Nummer twee Fernando Gaviria kreeg de winst toegewezen.

Kans op waaiers

Toen rond half 1 het startsein werd gegeven, was de hoop op een spectaculaire etappe enorm groot. Door de hevige (zij)wind zou het zomaar in waaiers kunnen breken, zo was de voorspelling. De Japanner Sho Hatsuyama trok zich daar niets van aan en ging al vroeg in de aanval. Niemand had echter zin om de renner van Nippo-Vini Fantini te vergezellen. Het werd een kansloze opgave.

Zonder al te veel moeite te doen werd de Japanner halverwege de etappe ingerekend. Daarna begon het positioneren voor de klassementsmannen. Allemaal waren ze als de dood voor waaiervorming, maar er gebeurde niets. Giulio Ciccone mocht nog wat bergpuntjes meepikken, maar verder bleef het angstvallend stil. Ook in de laatste kilometers, waar de wind opnieuw in het voordeel was voor waaiervorming, gebeurde er amper iets. Het draaide dus ‘gewoon’ op een sprint uit.

Viviani

In de laatste kilometer werd Viviani perfect naar voren geloodst. Met nog een chicane op 500 meter van het einde (wie verzint dat?) werd de hele sprintorganisatie om zeep geholpen. Ackermann kwam als eerste de bocht door en moest van heel ver zijn sprint aanvangen. Viviani zat in zijn wiel en sprong er enkele honderden meters voor de meet uit, waarbij hij landgenoot Moschetti hinderde. Gaviria en Démare kwamen nog dichtbij, maar konden niet voorkomen dat Viviani in zijn tricolore het zegegebaar mocht maken. Later werd de uitslag teruggedraaid en Gaviria als winnaar aangewezen.

“Ik heb niet gewonnen, ik ben gewoon als tweede geëindigd”, zei Gaviria na afloop. De Colombiaan is goed bevriend met Viviani en vindt dat de Italiaan niets fout heeft gedaan. “Ik snap er niks van. Hij had gewoon moeten winnen”, aldus Gaviria, die met een strak gezicht op het podium de bloemen in ontvangst nam. Ook Patrick Lefevere begrijpt niets van de uitsluiting. “Belachelijke actie”, schrijft hij op Twitter.

Primoz Roglic kwam de dag heelhuids door en blijft leider. “Vooraf hoorde ik veel mensen over de wind praten, maar ik rij in een Nederlandse ploeg. Zij zijn wel wat gewend”, zei hij met een knipoog. Volgens Tom Leezer stond er wel veel wind, maar niet genoeg om het op de kant te zetten. “We reden vaak beschut. De wind was zeker aanwezig, maar niet zo erg als bijvoorbeeld in Nederland.”

Ineos-Kopman Tao Geoghegan Hart kwam in de laatste vijf kilometer ten val en verloor anderhalve minuut. Morgen wacht er een iets lastigere etappe met aankomst heuvelop.

Uitslag 3e etappe Giro d’Italia:

1. Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step)
2. Fernando Gaviria (UAE Emirates)
3. Arnaud Démare (Groupama-FDJ)
4. Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe)
5. Matteo Moschetti (Trek-Segafredo)
6. Giacomo Nizzolo (Dimension Data)
7. Jakub Mareczko (CCC)
8. Davide Cimolai (Israel Cycling Academy)
9. Manuel Belletti (Androni)
10. Christian Knees (Ineos)

Uitslag en klassement

Elia Viviani 2019
Elia Viviani juicht…

Fernando Gaviria 2019
.. maar de winst is voor Gaviria.

Share this post