Giro 2019: Roglic deelt mokerslag uit, Dumoulin geeft veel prijs

Giro 2019: Roglic deelt mokerslag uit, Dumoulin geeft veel prijs

Primoz Roglic is uitstekend aan de 102de Giro d’Italia begonnen. De Sloveen wist in de 8,2 kilometer lange proloog bijna een halve minuut tijdwinst te pakken op Tom Dumoulin. De Nederlander finishte als vijfde op 28 seconden van Roglic.

Vroege starters

De topfavorieten kwamen allemaal – met uitzondering van Yates – al heel vroeg in actie. Dumoulin trapte de Giro zelfs af en rolde om 16:50 uur van het startpodium. De verwachting was dat Dumoulin wel even van de hotseat mocht genieten, maar dat was niet het geval. Miguel Angel Lopez dook er met enkele honderdsten verrassend onder. Daarna was het de eveneens verrassende Vincenzo Nibali die de tijd van de Limburger met vijf seconden verbeterde.

Het was echter wachten op de topfavoriet Roglic. Bij het tussenpunt aan de voet van de twee kilometer lange slotklim zat hij al tien tellen onder de tijd van Dumoulin. Op de klim pakte hij nog eens achttien seconden winst en dook hij met 28 seconden onder de tijd van de Nederlander. Daar wist niemand meer aan te komen. Ook Bauke Mollema niet, die wel een verdienstelijk tijdrit aflegde en slechts elf seconden achter Dumoulin finishte.

Als enige klassementsrenner wisselde Mollema van fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Helemaal soepel verliep het echter allemaal niet.. “Ik denk dat ik de juiste beslissing heb genomen,” zei hij na afloop tegen het ANP. “De wissel verliep niet perfect. Ik kwam niet meteen in de pedalen. Ik denk dat het me 10 a 15 seconden heeft gekost. Ook omdat de wissel niet was toegestaan op de plek waar we dat eigenlijk wilden doen. Ik wilde het na de bocht naar de klim doen, omdat je dan toch al bijna stilstaat. Nu moest je 100 meter voor de klim van de fietsen/" 7136 target="_self">fiets.”

Yates

Alleen Yates moest op dat moment nog als klassementsman in actie komen. Bij het tussenpunt gaf hij echter al achttien seconden toe op Roglic. Op de klim hield hij knap stand en kwam hij op negentien seconden van Roglic boven. Het resulteerde voor Yates in een tweede plaats.

Uitslag 1e etappe Giro d’Italia 2019

1. Primoz Roglic (Jumbo-Visma)
2. Simon Yates (Mitchelton-Scott)
3. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida)
4. Miguel Angel Lopez (Astana)
5. Tom Dumoulin (Sunweb)
6. Rafal Majka (BORA-hansgrohe)
7. Tao Geoghegan Hart (Ineos)
8. Laurens De Plus (Jumbo-Visma)
9. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
10. Damiano Caruso (Bahrain-Merida)

Uitslag en klassement

Tom Dumoulin 2019

Share this post