Giro 2019: Peters wint lastige bergetappe, Landa pakt tijd

Giro 2019: Peters wint lastige bergetappe, Landa pakt tijd

Nans Peters heeft in de zeventiende etappe van de Giro d’Italia voor de allereerste keer in zijn carrière een wedstrijd gewonnen. De 25-jarige renner van AG2R La Mondiale maakte deel uit van een grote kopgroep en reed voor de voet van de Anterselva weg. Op de slotklim kwam zijn zege niet meer in gevaar.

Bouwman mee in de kopgroep

Opnieuw kregen de aanvallers alle ruimte. Met drie gecategoriseerde beklimmingen op het menu ontstond er al vroeg in de wedstrijd een grote kopgroep. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) was opnieuw attent en zat mee. Op de Passo del Mendola (14 kilometer lang à 3,8% gemiddeld, maar niet opgenomen als klim in het routeboek) reden achttien renners weg. Met David Formolo (12de in het klassement) zat er ook een gevaarlijke man mee voor het klassement.

Giro d'Italia 2019 kopgroep
De kopgroep met Thomas De Gendt aan de leiding.

Op de eerste twee beklimmingen van vierde en derde categorie gebeurde er wel wat in de kopgroep, maar kwam aan de voet van de slotklim alles weer samen. Op de klim naar Anterselva moest het gaan gebeuren. Nans Peters (AG2R) ving de 5,5 kilometer lange slotklim als leider aan, maar daarachter zaten sterke renners als Esteban Chaves, Valerio Conti, Fausto Masnada, Tanel Kangert en Bob Jungels. Het was dus zeker geen gewonnen spel voor de Fransman.

Peters wurmde zich een weg naar boven. Chaves, Conti en Krists Neilands reden weg uit de achtervolgende groep, maar kwamen niet in de buurt van de sterke Peters. Met meer dan anderhalve minuut voorsprong op Chaves mocht de AG2R-renner voor de allereerste keer in zijn carrière het zegegebaar maken. Davide Formolo werd op 1:50 minuut derde en stijgt in het klassement naar de tiende plaats

Aanval Landa

In het peloton gebeurde er ook weer van alles. Domenico Pozzovivo dunde op de slotklim de groep uit in dienst van Vincenzo Nibali, maar het was Mikel Landa die als eerste een aanval plaatste. Hugh Carthy sprong mee en samen pakten ze een mooie voorsprong op de andere klassementsmannen.

Uiteindelijk pakte Landa elf seconden tijdwinst op Carapaz en Lopez. De sterke Mollema kwam op negentien seconden achterstand van de Spanjaard over de meet, met in zien kielzog Nibali en Roglic. De nummers twee en drie in het klassement geven dus opnieuw tijd prijs op de rozetruidrager. Yates (+ 20 seconden) en Majka (+ 1 minuut) gaven nog meer toe.

Uitslag 17e etappe Giro d’Italia:

1. Nans Peters (AG2R La Mondiale) 4:41:34 uur
2. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) + 1:34 minuut
3. Davide Formolo (BORA-hansgrohe) + 1:51 minuut
4. Fausto Masnada (Androni-Giocatolli) ,,
5. Krists Neilands (Israel Cycling Academy) ,,
6. Tanel Kangert (EF Education First) + 2:02 minuten
7. Valerio Conti (UAE Emirates) + 2:08 minuten
8. Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) ,,
9. Chris Hamilton (Mitchelton-Scott) + 2:22 minuten
10. Andrea Vendrame (Androni-Giocatolli) + 2:34 minuten
12. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) + 2:48 minuten

Uitslag en klassement

Share this post