Giro 2019: Mollema eindigt als vijfde, eindwinst voor Carapaz

Giro 2019: Mollema eindigt als vijfde, eindwinst voor Carapaz

Bauke Mollema is als vijfde geëindigd in de 102de Giro d’Italia. De Nederlander verdedigde in de afsluitende tijdrit met start en finish in Verona een ruime voorsprong op Miguel Angel Lopez en zag zijn vijfde positie niet in gevaar komen. Richard Carapaz is de eindwinnaar geworden. Hij is de eerste Ecuadoriaan die een grote ronde weet te winnen.

Haga wint

Toen Sho Hatsuyama om 13:45 uur als eerste van het startpodium rolde, was het vooral drie uur wachten op de klassementsmannen. Spannend leek het niet te gaan worden, want alle plaatsen waren na de zware bergetappe van zaterdag wel verdeeld. Alleen de strijd om de derde en laatste podiumplaats leek interessant te gaan worden. Primoz Roglic raakte zijn derde plaats zaterdag kwijt aan Mikel Landa, die met 23 seconden voorsprong aan de tijdrit begon.

Victor Campenaerts was de favoriet om de dagwinst te pakken. Hij zette de snelste tijd neer, maar mocht niet lang genieten van zijn leidende positie. Chad Haga dook met vier tellen onder de tijd van de houder van het werelduurrecord en mocht tot de allerlaatste renner plaatsnemen op de hot-seat. Niemand wist onder de tijd van de dertigjarige Amerikaan te duiken, en zo kreeg Sunweb na een tumultueuze Giro toch een mooi cadeau.

Mollema en Carapaz

Voor Mollema is het zijn op een na beste prestatie ooit in een grote ronde. In 2011 eindigde hij als vierde in de Vuelta a España, “maar dat voelt als een wielerleven geleden”, zei hij na de twintigste rit. “Ik denk dat dit mijn beste prestatie ooit is. Het was een sterk deelnemersveld, en vooraf had ik niet op een plek in de top tien gerekend. Ik ben hier heel erg blij mee.”

Carapaz is de eerste Ecuadoriaan die een grote wielerronde weet te winnen. Met al een ritzege op zak sloeg hij in de veertiende etappe, met aankomst op de Courmayeur, toe. Waar de klassementsmannen vooral naar elkaar keken, pakte Carapaz bijna twee minuten voorsprong en met zeven tellen verschil op Roglic het roze. Waar vooral Roglic minder leek te worden, maakte Carapaz alsmaar een sterkere indruk. Bergop werd de derde man van Movistar (Valverde was de oorspronkelijke kopman, Landa startte door zijn afwezigheid met rugnummer 1) nooit in de problemen gebracht.

Uitslag en klassement


Richard Carapaz rijdt de Arena van Verona binnen.

Richard Carapaz 2019
Richard Carapaz juicht, de zege is binnen.

Klassementen:

Algemeen klassement: Richard Carapaz (Movistar)
Puntenklassement: Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe)
Bergklassement: Giulio Ciccone (Trek-Segafredo)
Jongerenklassement: Miguel Angel Lopez (Astana)
Ploegenklassement: Movistar

Share this post