Giro 2019: Ewan sprint naar de winst in Pesaro

Giro 2019: Ewan sprint naar de winst in Pesaro

Caleb Ewan heeft net als in 2017 een rit in de Giro d’Italia gewonnen. De Australiër van Lotto-Soudal maakte het werk van zijn ploeggenoten perfect af door in een massasprint Elia Viviani en Pascal Ackermann te verslaan.

Lange rit

De 239 kilometer lange etappe werd kleur gegeven door Marco Frapporti en Damiano Cima. De Italianen reden lange tijd samen aan de leiding, maar werden met minder dan veertig kilometer ingerekend door het peloton. Op dat moment maakte Giulio Ciccone de sprong naar voren en kreeg hij het gezelschap van Francois Bidard en Louis Vervaeke. Op het laatste klimmetje, de Gabbice Monte, pikte de bergkoning zijn puntjes mee en trok hij samen met zijn vluchtmakkers stevig door.

De verraderlijke finale met veel bochtjes riep bij de renners veel vraagtekens op. Te gevaarlijk, oordeelde onder andere Tony Gallopin. De jury reageerde daarop en neutraliseerde de laatste drie kilometer. In een normale sprintetappe is dat altijd het geval, maar deze rit stond niet omschreven als ‘vlakke sprintetappe’. Een valpartij in de laatste drie kilometer zou dus geen gevolgen hebben voor het klassement.

Opnieuw een sprint

De samenwerking was vooraan niet ideaal. Hierdoor werden de aanvallers met nog minder dan zeven kilometer te gaan teruggepakt. In de afdaling naar Pesaro waren de klassementsmannen op hun hoede en werd er gelukkig niet gevallen. Na de boog van de laatste drie kilometer te zijn gepasseerd, namen de sprintersploegen het initiatief weer over.

BORA-hansgrohe was de hele finale alert, maar het waren de mannen van Deceuninck-Quick-Step die met nog 400 meter te gaan de laatste bocht instuurden. Niet Viviani, maar Ackermann zat echter in hun wiel. De tweevoudig ritwinnaar sprong er rap uit, maar was niet opgewassen tegen de sprintsnelheid van Ewan. Viviani drukte nog zijn wiel als tweede over de meet voor Ackermann.

Tijdrit

Morgen gaat de Giro verder met een 34,8 kilometer lange (klim)tijdrit. De eerste helft van het parcours is vlak, daarna loopt het naar San Marino flink omhoog. Valerio Conti zal als laatste renner van het startpodium rollen.

Uitslag 8e etappe Giro d’Italia

1. Caleb Ewan (Lotto-Soudal) 5:34:31 uur
2. Elia Viviani (Deceuninck-Quick-Step) ,,
3. Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) ,,
4. Fabio Sabatini (Deceuninck-Quick-Step) ,,
5. Manuel Belletti (Androni-Giocatolli) ,,
6. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) ,,
7. Davide Cimolai (Israel Cycling Academy) ,,
8. Marco Canola (Nippo-Vini Fantini) ,,
9. Giacomo Nizzolo (Dimension Data) ,,
10. Rüdiger Selig (BORA-hansgrohe) ,,

Uitslag en klassement

Caleb Ewan 2019

Share this post