Giro 2019: Dopingbommetje barst, Koren niet van start

Giro 2019: Dopingbommetje barst, Koren niet van start

Dinsdag werd er al bekend gemaakt dat Juan Sebastian Molano (UAE Emirates) wegens afwijkende bloedwaarden de Giro d’Italia moest verlaten, vandaag zal Kristijan Koren (Bahrain-Merida) niet van start gaan. Zijn naam is opgedoken in Operation Aderlass, een onderzoek naar de Oostenrijkse dopingarts Mark Schmidt. Ook Kristijan Durasek (UAE Emirates) en de oud-renners Borut Bozic en Alessandro Petacchi zijn voorlopig geschorst.

Vier renners

De Franse krant Le Monde meldde dinsdagavond dat Alessandro Petacchi klant was geweest bij Schmidt. De Oostenrijkse arts zou bloeddoping hebben toegediend bij meerdere sporters, waaronder langlaufers, schaatsers, atleten en wielrenners. Onlangs bekenden al Stefan Denifl en Georg Preidler dopinggebruik, vorige week maakte oud-prof Danilo Hondo bekend dat hij klant was bij Schmidt.

Georg Preidler 2018

Lees ook

Oostenrijkse dopingzaak treft ook de wielersport

De Gazzetta dello Sport maakte woensdagochtend bekend dat ook oud-prof Borut Bozic en de actieve renners Kristijan Koren en Kristijan Durasek in verband worden gebracht met de dopingpraktijken. De UCI heeft hen, op basis van informatie van de Oostenrijkse autoriteiten, voorlopig geschorst. Voor Koren geldt dat hij woensdag niet van start zal gaan in de vijfde Giro-etappe. Durasek zal de Ronde van Californië moeten verlaten. Ook Bozic en Petacchi worden gestraft.

Perutnina Ptuj

Bozic, Durasek en Koren komen overeen dat ze allemaal hun profcarrière zijn begonnen bij de Sloveense ploeg Perutnina Ptuj. Die ploeg heeft een walm van doping over zich heen hangen, want meerdere oud-renners zijn betrapt op vals spel.

Kristijan Durasek 2018
Voor UAE Emirates is het opnieuw een harde klap.

Share this post